Kim - zaboravljeni superzačin
S obzirom da pomaže u jačanju imuniteta, poboljšava probavu, čuva zdravlje srca i potiče gubljenje kilograma trebalo bi ga češće konzumirati
Kim, začin koji su koristili drevni Egipćani, a od davnina je i sastavni dio tradicionalne medicine danas je dostupan svima, no najčešće ga upotrebljavamo samo prigodno, u određenim jelima. Sastavni je dio mediteranske i azijske kuhinje.
Odlično se slaže s teškom hranom - pečenjima, tijestima, varivima. Osim što obogaćuje okus jela, kim pomaže u probavljanju istih.
Blagotvorno djeluje na crijeva i probavu - kim djeluje na kilograme i tako što potiče probavu. Ovaj začin odavnina se koristi kod probavnih problema. Vrlo učinkovito pomaže kod zatvora. Kim potiče oslobađanje žuči iz jetara i na taj način olakšava probavljanje masti i ostalih nutrijenata u crijevima. Također, potiče lučenje probavnih enzima.
Čuva jetru - prema novijoj znanstvenoj studiji, objavljenoj u časopisu Human & Experimental Toxicology, kim snižava masnoću jetre. Preporučuje se nekoliko kapi eteričnog ulja kima svakodnevno nakapati u difuzor ili kao začin kim koristi u jelima, piše Woman's World.
Lijek za alergije - ulje crnog kima sadrži aktivnu tvar timokin koja ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje, a zbog toga što je i vrlo učinkovit antihistaminik, ulje crnog kima koristi se kako prirodno sredstvo lijek za alergije. Treba ga početi konzumirati nekoliko mjeseci prije izlaganja alergenima.
Pomaže kod grčeva - kim je poznati kako odlično sredstvo protiv napuhnutosti. Želite li pojesti grah, a ne osjećati se poslije kao balon, dok pripremate jelo dodajte u njega žličicu kima. Tradicionalno ga koriste dojilje kako bi bebama olakšale probleme s grčevima.
Topi kilograme - u drugoj studiji, provedenoj na 88 pretilih žena, potvrđen je pozitvan učinak kima na mršavljenje. Pokazalo se da jogurt u koji je dodano tri grama kima u prahu pomaže u gubitku kilograma, dok sam jogurt nema takav učinak, piše Woman's World.
Novi komentar