« Svijet
objavljeno prije 9 godina
SJEVERNA KOREJA

Kim Jong-un dovodi svoje ljude na čelna mjesta

Otkako je Kim Jong-un došao na vlast stručnjaci pokušavaju razotkriti nakane mladog vođe i odgonetnuti hoće li poći stopama svog oca i djeda

Novi vođa postavlja svoje ljude
Novi vođa postavlja svoje ljude (Arhiva)
Više o

vojska

,

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-un

,

songun

Mladi sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un imenovao je novog vicemaršala koji će vjerojatno zamijeniti glavnog vojnog zapovjednika razriješenog dužnosti te tako učvrstiti vlast nad vojskom koja je zadnjih desetljeća stekla velike ovlasti.

"Hion Jong-ho imenovan je vicemaršalom Korejske narodne vojske", izvijestila je u utorak agencija KCNA, glasilo komunističkih vlasti u Pjongjangu.

KCNA ne navodi hoće li Hion Jong-ho zamijeniti na najvišoj vojnoj dužnosti Ri Jong-hoa koji je ovih dana razriješen dužnosti, ali analitičari misle da je ta mogućnost vrlo vjerojatna.

Odluku su u ponedjeljak donijeli Glavno vojno povjerenstvo i Nacionalno povjerenstvo za obranu, dodaje agencija.

Dan ranije službeni mediji su izvijestili da je Ri Jong-ho "iz zdravstvenih razloga" razriješen svih dužnosti, što je samo izlika, misle analitičari koji se bave Sjevernom Korejom, jednom od najizoliranijih režima u svijetu.

Ri je bio blizak Kim Jong-ilu, sve do njegove smrti u prosincu prošle godine. Kim Jong-ila je na čelnoj dužnosti zamijenio njegov sin Kim Jong-un.

Stručnjaci ocjenjuju da Kim Jong-un tako želi zauzdati vojni vrh koji je postao suviše moćan zahvaljujući politici Songun ("najprije vojska") koju je njegov pokojni otac provodio do 2010.

Hion je sada četvrti vicemaršal Sjeverne Koreje.

Otkako je Kim Jong-un došao na vlast stručnjaci pokušavaju razotkriti nakane mladog vođe i odgonetnuti hoće li poći stopama svog oca i djeda (izolacija zemlje, ucjenjivanje nuklearnim programom, cetralizirana ekonomija) ili će se početi otvarati, što mu preporuča Kina, jedini ugledan saveznik.

To je pitanje važno za regiju, Washington (saveznika Južne Koreje) i Peking, budući da Sjeverna Koreja posjeduje atomsko i kemijsko oružje, tisuće raketa i veliku vojsku.


17.07.2012. 11:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh