« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
POST PUNK

Killing Joke u Močvari

Jedan od najutjecajnijih, najzanimljivijih i najkontroverznijih bendova današnjice uskoro stiže u Zagreb

Killing Joke
Killing Joke (Killing Joke)
Više o

Zagreb

,

močvara

,

koncert

,

post punk

,

ravne linije

,

kose linije

,

Olimpijski stadion

Legendarni britanski post punk bend Killing Joke nastupit će u Močvari 6. listopada. Ovaj koncert koji se ne propušta bit će ujedno i prvi posjet grupe Killing Joke Hrvatskoj!

Killing Joke su svoj rad započeli 1979. u doba post punk eksplozije u londonskom Nothing Hillu. Killing Joke su definitivno jedan od najutjecajnijih, najzanimljivijih i najkontroverznijih bendova današnjice, bend koji je prevalio put od punka, preko post punka, dark rocka, noise rocka, industriala, electra do metala, a uvijek uspio zadržati svoj prepoznatljiv stil.

Utjecali su na cijelokupnu modernu i glazbenu scenu, čemu je dokaz da ih navode kao uzori mnogi veliki bendovi kao što su Metallica, Ministry, Soundgarden, Amebix, Front Line Assembly, Tool, Nine Inch Nails, Melvins, Faith No More, KMFDM, Godflesh, Napalm Death, Jello Biafra...

killing_joke.jpg
Killing Joke

Killing Joke je obradila i Metallica - pjesmu „The Wait" s njihovog prvog albuma „Killing Joke" iz 1980. koji i danas drži pozicije jednog od najkvalitetnijih uradaka alternativne glazbe svih vremena, a sam James Hetfield je izabrao Jaza Colemana za jednog od svojih „top favourite singers" u Rolling Stone magazinu.

Nirvana se našla na sudu zbog plagijata pjesme „Come As You Are" čiji je riff uzet iz pjesme Killing Jokea „Eighties", s najprodavanijeg i jednog od top gothic albuma svih vremena „Night Time" iz 1985. na kojem se nalazi i njihova najpoznatija pjesma „Love Like Blood" po kojoj se nazvao i njemački gothic rock bend.

Na albumu „Extrimities" iz 1990. s kojim Killing Joke uplovljavaju u noise rock vode, bubanj je odsvirao Martin Atkins, član legendarnih Public Image, benda Johna Lydona iz Sex Pistolsa, Ministryja i Pigfacea. Godine 1994. Killing Joke s albumom „Pandemonium" uvode snažne metal rifove u kombinaciji s electro industrial zvukom i ponovno stvaraju novi glazbeni stil. Originalni basist Martin "Youth" Glover postaje poznati producent nove electro, tecno i industrial glazbe i radi remixeve za Killing Joke, Marilyna Mansona, The Cult, The Verve, Vanesu Mae, U2,...

Dave Grohl iz Nirvane i Foo Figtersa je odsvirao bubanj na „Killing Joke" albumu iz 2003. i izjavio kako mu je to bila osobita čast. Karizmatični vođa i pjevač Jaz Coleman je pored djelovanja u grupi Killing Joke i dirigent simfonijskog orkestra te često surađuje s Kairskim simfonijskim orkestrom. Jaz je duboko uplovio u vode magike štujući djelo glasovitog maga Aleistera Crowleya te se tako druži i s Jimmyjem Pageom iz Led Zeppelina. Svoje spoznaje prenosi i u radu Killing Jokea što je kulminiralo na albumu „The Courtauld Talks" iz 1989. koji je u biti spoken word album sa glazbenom podlogom.

Na žalost nedavno preminuli basist Paul Raven je svirao i u Prongu, Ministryju, Godfleshu. Pored Metallice Killing Joke je obradio čitav niz bendova od Fear Factoryja, Foo Fightersa, Helmeta, Love Like Blooda, Amena, Behemotha do LCD Soundsystema i Nouvelle Vaguea. Do kraja ove godine trebao bi izaći i tribute album „Absolute Respect" na kojem će se nalaziti obrade grupe Killing Joke u izvedbama Nine Inch Nailsa, Foo Fightersa, Metallice, Nouvelle Vaguea...

Koncerti grupe Killing Joke su poput rituala gdje Jaz radi magijski obred sa snažnom glazbenom pozadinom. Kiling Joke promoviraju svoj novi, četrnaesti studijski uradak „Absolute Dissent" koji je nakon 28 godina snimljen ponovo u originalnoj postavi.

killingjoke.com
myspace.com/killingjokeofficial

Vrata se otvaraju u 20h, program počinje u 21h.

upad u pretprodaji: 110 kn, na dan konceta na blagajni kluba: 140 kn

05.10.2010. 16:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh