« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Kila smokava 100 kuna

Smokve na tržnici dostižu vrtoglave cijene, a rijetko se pronalaze one domaće.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivica Brusic, CROPIX)
Više o

uvoz hrane

,

smokve

,

Željko Prgomet

Proizvodnja smokava u Hrvatskoj je stagnirala, suhe smokve se u većoj mjeri uvoze nego izvoze, a cijena svježih smokava na nekim je istarskim i primorskim tržnicama ove godine dosezala i do 100 kuna za kilogram.

Prema podacima iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno 137 tona suhih smokava u vrijednosti 664.215 američkih dolara, a iz nje je u istom razdoblju izvezeno 9 tona suhih smokava u vrijednosti 33.801 dolara.

U istom razdoblju je uvezeno i 13 tona svježih smokava za 17.454 dolara.

Suhe smokve se, prema podacima za prvih sedam mjeseci ove godine, najviše uvoze iz Turske (115 tona u vrijednosti 580.018 dolara), zatim Sirije, Mađarske, Kine, Italije, Grčke i Islanda.

Uvoznici suhih smokava iz Hrvatske su, pak, BiH (9 tona u vrijednosti 8089 dolara) te Njemačka, Crna Gora i Austrija. Svježe smokve u prvih sedam mjeseci ove godine uvezene su najviše iz Italije (12 tona za 16.653 dolara) te Turske.

Uvoz suhih smokava u 2007. je također višestruko nadmašio izvoz, pa je prošle godine uvezeno 412 tona suhih smokava u vrijednosti 1,04 milijuna američkih dolara, a izvezeno 30 tona u vrijednosti 92.165 dolara. Najviše je 2007. uvezeno suhih smokava uz Turske (342 tone za 915.364 dolara), zatim iz Mađarske, Sirije, Grčke... Svježih smokava je tijekom 2007. uvezeno 5 tona za 10.036 dolara, a najviše iz Italije.

Podaci o proizvodnji smokava u Hrvatskoj za 2007. još nisu obrađeni i bit će objavljeni u listopadu ove godine, a prema podacima za 2006. te je godine proizvedeno ukupno 2039 tona smokava.

U Hrvatskoj nema većih nasada smokava i kapaciteta za preradu, a uglavnom se proizvode u obiteljskim domaćinstvima. Agronom dr. Željko Prgomet podignuo je u Medulinu 1999. plantažni nasad smokava na 2 hektara i opremio ga suvremenim sustavom za navodnjavanje, ukupno 516 dvogodišnjih stabala i 18 sorta smokava.

U tom smokviku istražuje se razvoj, prinos i kakvoća plodova s ciljem izradbe modela plantažnog uzgoja smokve te povećanja prihoda, obnove i razvoja smokvarstva. Po njegovim riječima, procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 700 do 800 tisuća stabala smokve.

Komentirajući podatke o uvozu i izvozu smokava, ocijenio je da trgovina poskupljuje smokve na hrvatskom tržištu, a da se često događa da su uvezene smokve kvalitete tek druge i treće klase. Proizvodnja smokava u Hrvatskoj se smanjivala, ali ima intencija prema povećanju, kazao je Prgomet dodavši da se stabla smokava sve više regeneriraju i sade, da se sve više radi na otkupu i nabavci sušara za smokve.

Na državnoj razini mogu se dobiti poticaji za dugogodišnje nasade i izrađuje se strategija razvoja voćarstva u kojoj bi smokva trebala imati status sličan maslini ili vinovoj lozi te uz njih biti najzastupljenija na otocima, rekao je.

I u primorsko-goranskom županijskom Centru za održivi razvoj otoka Sjevernog Jadrana naveli su da bi uzgoju smokve trebalo dati više pozornosti i da se njenim uzgojem bavi izrazito malo ljudi u toj županiji. Centar je do sada omogućio poticajna sredstva za podizanje manjeg smokvika od oko 40 stabala na otoku Krku i poticaj za nabavku sušare za istog proizvođača. (metro-portal/hina)

18.09.2008. 14:40:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh