« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
SLAMKA SPASA

Vodeće središnje banke ubrizgale nove injekcije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

banka Fed

,

bankarska kriza

,

Bank of England

,

Europska središnja banka (ECB)

Američka središnja banka Fed i druge najveće svjetske središnje banke u četvrtak su ponudile više milijardi dolara vrijedne injekcije na tržišta novca, u sklopu koordiniranih nastojanja da se smire napetosti na financijskim tržištima, prouzročene najnovijom krizom na Wall Streetu.

Europska središnja banka (ECB) objavila je kako se pridružila zajedničkoj akciji središnjih banaka SAD-a, Kanade, Švicarske i Japana kako bi se poboljšala likvidnost na globalnom financijskom tržištu.

ECB i Bank of England objavile su da će ponuditi po 40 milijardi dolara za prekonoćne pozajmice, a svojim paketima mjera, usmjerenima na poboljšanje likvidnosti, pridružile su se i američka i japanska središnja banka.

"Središnje banke i dalje blisko surađuju i poduzet će odgovarajuće mjere u cilju otklanjanja nastavljenih pritisaka", priopćeno je iz ECB-a.

Zajednička akcija središnjih monetarnih vlasti diljem svijeta uslijedila je nakon snažnih previranja na financijskim tržištima, izazvanih bojaznima od novih kolapsa na Wall Streetu nakon tjedna obilježenog stečajem Lehman Brothersa, prodajom Merrill Lyncha i 85 milijardi dolara teškim spašavanjem osiguravatelja AIG.

Vijesti o potencijalnim preuzimanjima druge najveće američke investicijske banke Morgan Stanley, vodeće američke štedne banke Washington Mutual i najvećeg britanskog hipotekarnog zajmodavca HBOS, svjedoče o dramatičnim promjenama u financijskom krajoliku na globalnoj razini.

Banke diljem svijeta odgovorile su na najnoviju krizu, dodatno pogoršanu bijegom ulagača u sigurna utočišta poput zlata i državnih obveznica, većim injekcijama gotovine i verbalnim ohrabrenjima, koje su zasad, međutim, polučile tek ograničeni uspjeh. (metro-portal/hina)

18.09.2008. 14:34:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh