« Knjiga
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
SLUČAJ 'GOLA ISTINA'

Kiklop ostao bez 'Hita godine'

Osim 'Hita godine' ukinute su kategorije znanstveno-popularne knjige godine te oblikovanje knjige godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

nagrada Kiklop

,

Nives Celzijus nagrada Kiklop

,

Magdalena Vodopija

,

Hit godine

,

Sajam knjige u Istri

Knjižna nagrada 'Kiklop', koja se svake godine dodjeljuje u sklopu Sajma knjige u Istri od ove će se godine dodjeljivati u 14 kategorija, a ne u 13, koliko ih je bilo do sada, a ove je godine među ostalim ukinuta dodjela 'Kiklopa' u kategoriji 'Hit godine'.

Izvijestila je to direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Podsjetila je kako je po donedavnom pravilniku pri definiranju uvjeta dodjele nagrade 'Kiklop' bilo određeno da će se ona dodjeljivati po rezultatima istraživanja podataka o prodaji i čitanosti knjiga.

Za razliku od podataka o prodaji knjiga, podatke o čitanosti teško je realno prikupiti i definirati, što je i prije bio problem, rekla je Vodopija. Budući da jedino u toj kategoriji nagrada nije dodjeljivana odlukom stručnoga glasačkog tijela - Upravni odbor i Skupština donijeli su takvu odluku kako bi se ubuduće izbjegli skandali, poput prošlogodišnjega s autoricom Nives Celzijus i njezinom knjigom 'Gola istina', istaknula je Vodopija. Dodala je kako je prošlogodišnji skandal oko te knjige zasigurno bio "jedan od glavnih okidača" za takvu odluku.

Naime, na zagrebačkome Općinskom sudu 1. prosinca trebala bi se održati prva sudska rasprava na temelju tužbe Nives Celzijus i izdavačke kuće Premier media d.o.o. Zagreb protiv Sajma knjige u Istri i agencije 'Puls' zato što je autorica 'Gole istine' na prošlogodišnjem sajmu ostala bez nagrade 'Kiklop' u kategoriji 'Hit godine'.

Dopredsjednik Upravnog odbora 'Kiklopa' Seid Serdarević rekao je kako ove godine nije riječ samo o povećanju kategorija, nego su neke kategorije ukinute, a uvedeno je pet novih.

Dodjela 'Kiklopa' ove će godine biti prvi put otvorena za javnost, a nagrade će se dobitnicima dodjeljivati 11. prosinca u glavnoj dvorani Sajma u Domu hrvatskih branitelja.

Tako je utemeljena nagrada za životno djelo te nagrada za leksikografsko djelo godine i znanstvenu knjigu godine, a nagrada za dječju knjigu godine podijeljena je na dvije kategorije - slikovnicu godine i knjigu godine za djecu i mladež.

Osim kategorije 'Hit godine', ukinute su kategorije znanstveno-popularne knjige godine te oblikovanje knjige godine.

Ovogodišnji 15. sajam knjige u Istri održat će se od 4. do 13. prosinca i, za razliku od dosadašnjih sajmova, neće imati središnju temu, nego će se baviti svojom poviješću, razrađivati najbolje festivalske ideje i oživljavati dosadašnje najuspješnije programe.

"Sajam će ove godine biti posvećen knjižničarima i čuvarima knjige, a u čast 15. obljetnice sajma, Skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri osnovala je odbor nakladnika pulskoga sajma u koji su ušli nakladnici koji su svojim programima proteklih godina najviše utjecali na njegov razvoj", zaključila je direktorica Vodopija. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 15:40:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh