« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
BOŽIĆNI KOLAČI

Kiflice od vanilije i zvijezde od cimeta

Najbolji božićni kolači ne moraju biti prepuni kalorija, pa vam donosimo dva sjajna recepta za ukusne tradicionalne božićne slastice

Božićni kolačići za svakoga
Božićni kolačići za svakoga (Shutterstock)
Više o

kalorije

,

recepti

,

sastojci

,

božićni kolači

,

najbolji recepti

,

kiflice od vanilije

,

vanili kiflice

,

zvijezde od cimeta

,

energetska vrijednost

Božićni kolači neizostavan su ukras svakog božićnog stola, a njihov miris širi se svim kućama već danima prije. No, kako preživjeti Božić bez debljanja? Nije jednostavno, ali ako samo malo prilagodite bakine recepte, sve će biti jednako ukusno, a s manje kalorija.

Kiflice od vanilije

Sastojci:

50 g mljevenih badema
450 g brašna
120 g maslaca
250 g šećera u prahu
100 g jogurta od vanilije
paketić vanilin šećera

Priprema:

Umiješajte brašno, otopljeni maslac, bademe, 200 g šećera u prahu, vanilin šećer i jogurt i ostavite da stoji sat vremena. Nakon toga razvaljajte tijesto, oblikujte male kiflice i pecite 10 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Izvadite i pospite ostatkom šećera u prahu. Energetska vrijednost jednog kiflića je 30 kalorija.

>> Najfiniji božićni kolači iz cijelog svijeta >>

Zvijezde od cimeta

Sastojci:

250 g brašna
170 g šećera u prahu
170 g mljevenih badema
170 g maslaca
30 g naribane čokolade
2 žutanjka
žlica cimeta
bjelanjak
100 cijelih oguljenih badema
sok od pola limuna

Priprema:

Pomiješajte brašno, otopljeni maslac, čokoladu, šećer, jaja, cimet i sok od limuna mikserom sve dok ne dobijete jednolično tijesto, pokrijte i ostavite dva sata na sobnoj temperaturi. Blanširajte bademe, ostavite da se malo ohlade, ogulite im kožicu prstima i rasjecite na pola.

Nakon toga tijesto razvaljajte na debljinu od tri milimetra i izrežite zvijezde pomoću kalupa (možete i druge oblike, naravno). Rasporedite po limu za pečenje, premažite bjelanjkom i ukrasite polovicom badema. Pecite 10 do 15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva. Energetska vrijednost jedne zvijezde je 35 kalorija.

21.12.2014. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh