« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PROBLEMI NA KOSOVU

KFOR smiruje situaciju na sjeveru Kosova

Srbija je zatražila hitno održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a povodom najnovijeg razvoja događaja na Kosovu

Fotografija vijesti
Više o

Kosovo

,

KFOR

,

Srbija Kosovo

,

nemiri na Kosovu

KFOR, vojne snage NATO-a u misiji očuvanja mira na Kosovu, preuzele su kontrolu i odgovornost nad dva granična prijelaza u području naseljenim srpskim stanovništvom na Kosovu, piše Hina.

"Snage KFOR-a u potpunosti kontroliraju situaciju na sjeveru Kosova", potvrdila je i kosovska vlada u objavljenom priopćenju.

Granični prijelaz Jarinje između Kosova i Srbije u srijedu navečer je gorio nakon što ga je zapalila skupina mladića s pokrivenim licima, pristigla iz pravca Kosovske Mitrovice. Kako je prenijela srbijanska državna televizija RTS, više desetaka mladića srpske nacionalnosti došlo je iz pravca Kosovske Mitrovice te zatražilo da se okupljeni udalje od prijelaza, a potom počelo rušiti i paliti objekt na prijelazu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se odmah prekine nasilje na Jarinju i uspostavi mir, poručivši da "huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane niti državu Srbiju", prenose mediji.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci je na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu navečer rekao da iza srpskih kriminalnih skupina stoji službeni Beograd.

U akciji započetoj u noći na utorak, jedan je kosovski policajac poginuo u sukobu s lokalnim Srbima.

Kosovska vlada izvršila je akciju kako bi provela zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je donesena kao odgovor na srpsku blokadu kosovskog izvoza.

Srbija je zatražila hitno održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a povodom najnovijeg razvoja događaja na Kosovu, nakon čega je, po riječima neimenovanog diplomata, odlučeno da u četvrtak budu održane konzultacije "iza zatvorenih vrata" o stanju na Kosovu.

Francuska je u četvrtak "osudila nasilje počinjeno na sjeveru Kosova" i pozvala na "hitan prestanak svakog nasilja", objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

28.07.2011. 16:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh