« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
NORVEŠKI MONSTRUM

Breiviku suđenje počinje tek sljedeće godine

Norveška policija kani Andersa Behringa Breivika optužiti za zločine protiv čovječnosti, a u tom bi slučaju mogao dobiti kaznu zatvora do 30 godina.

Fotografija vijesti
Više o

Norveška

,

Anders Behring Breivik

,

pokolj u Norveškoj

Kako za sada stoje stvari, proces protiv norveškog monstruma Andersa Berivika počet će tek sljedeće godine, izjavio je Tor Aksel Busch, vrhovni tužitelj, piše Hina. Optužnica će biti podignuta krajem godine, precizirao je.

Breivik za sada ima status "službenog osumnjičenika" i o njegovim se nedjelima vodi predispitivanje, specifično za skandinavske zemlje. Breivikov status je između osumnjičenika i optuženog.

Iako je priznao da je počinio napade u kojima je ubijeno 76 ljudi, optužnica se može podignuti tek nakon istrage, prema norveškom zakonu.

"Radi se o vrlo dosljednoj i zahtjevnoj istrazi. Policiji treba dosta vremena", objasnila je zamjenica tužitelja Ingunn Fossgard, prenosi AFP.

Za sada policija protiv Breivika razmatra optužbu za terorizam, za što bi mogao biti osuđen maksimalno na 21 godinu zatvora.

Norveška policija kani Andersa Behringa Breivika optužiti za zločine protiv čovječnosti pošto je priznao da je počinio pokolj 76 ljudi u Oslu i okolici, a u tom bi slučaju mogao dobiti kaznu zatvora do 30 godina.

Odredba o zločinima protiv čovječnosti, uvedena u norveški kazneni zakon 2008., predviđa maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora.

28.07.2011. 15:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh