« Život
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
NARAVNO!

Kažnjavanje djece potpuno je kontraproduktivno

kazna ne dovodi do toga da se loše ponašanje iskorjeni, već čak može i potaknuti takvo ponašanje, ako se kazna koristi kao povratni poticaj za kontrolu ponašanaj

Ne, batina nije izašla iz raja!
Ne, batina nije izašla iz raja! (Arhiva)
Više o

djeca

,

kažnjavanje djece

Kažnjavanje djece nije način na koji biste trebali odgajati svoje klince jer ono neće suzbiti loše ponašanje i motivirati ih da budu bolji, već će postići potpuno suprotan učinak, tvrde njemački psiholozi.

Vjerujemo kako ova vijest neće obradovati većinu hrvatskih roditelja koji i dalje tvrde da je batina iz raja izašla, na sramotu cijelog naroda...

"Istraživanje je pokazalo kako sama kazna ne dovodi do toga da se loše ponašanje iskorjeni, već čak može i potaknuti takvo ponašanje, ako se kazna koristi kao povratni poticaj za kontrolu ponašanja", objasnio je psiholog Andreas Eder sa Instituta za psihologiju pri Sveučilištu u Würzburgu.

"Vrlo je bitno da se djetetu pruži jasna informacija o željenom ponašanju. Ono će se  samo prestati loše ponašati kada ima jasnu alternativu tom problematičnom ponašanju. Odgoj bi se trebao temeljiti na isticanju tih alternativa djetetu. 

Eder naglašava kako kazna generalno funkcionira, no neće uvijek spriječiti neželjeno ponašanje. Naime, djeca čak i kada znaju što slijedi (kazna) učinit će ono što su naumili. Ako ne postoji alternativa kazni, onda ona treba biti blaga i treba se primijeniti odmah, kaže Eder. 

13.07.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh