« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
MMMM

Kavu cijelu vrijeme kuhamo - pogrešno?!

Nezahvalno je govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo, no ipak...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kava

,

kuhanje kave

Kava je svima omiljen jutarnji napitak, a preferencija ima kao u priči - jača, slabija, s više ili manje mlijeka, slatka ili bez šećera, espresso, turska ili instant kava, s kofeinom ili bez njega. Zato je nezahvalno govoriti o pravilnom kuhanju kave jer uvelike ovisi o željama i ukusu onoga za koga ju kuhamo.

No, znanstvenici su se pozabavili i ovom problematikom, proveli istraživanje te otkrili koji je pravi način pripremanja kave. Naravno, pokazalo se da ju kuhamo na pogrešan način. Tajna je, tvrde, u tome da bi trebalo koristiti manje kave i mljeti je krupnije.

Mnogi će kavu samljeti što sitnije kako bi izbjegli da komadići plivaju u šalici.

 "Zvuči kontradiktorno, ali kava će biti boljeg okusa ako ju grublje sameljemo i koristimo u manjim količinama", savjetuje voditelj ove zanimljive studije dr. Cristopher Hendon, kemičar sa Sveučilišta Oregon za Yahoo.news.

Stručnjaci za kavu reći će da mlinac treba podesiti na fino mljevenje kako bismo dobili savršen spoj gorčine i kiselosti zrna. Prema novim saznanjima, ima mjesta za poboljšanje okusa omiljenog jutarnjeg napitka ljudi diljem svijeta. 

Procjenjuje se da se dnevno na globalnoj razini popije dvije milijarde šalica kave. Imajući na umu taj podatak, vrlo je bitno znati skuhati savršenu kavu.

Uvriježena mjera za jedan espresso je 20 grama kave sitno mljevene kave. Znanstvenici savjetuju da bi se količina kave po espressu trebala smanjiti za četvrtinu kako bi imala najbolji okus. 

Pritom treba voditi računa da bude malo krupnije mljevena jer tada bolje dolazi do izražaja aroma zrna.

No, kao što smo rekli, svatko ima svoju najbolju verziju kave, a o ukusima i okusima nema smisla raspravljati. Ako vam je vaša jutarnja kava odlična, nema smisla mijenjati je, no ako osjećate da ima mjesta za napredak, poslušajte znanost. Možda se u grublje mljevenom zrnu krije vaš savršen početak dana.

07.03.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.03.2020. 09:42
    vise volim kapučino inescaffe :)
  2. avatar
    Cranberry
    07.03.2020. 22:07
    Aha :) ja volim nescaffe najviše
  3. avatar
    armando
    07.03.2020. 22:09
    ja kapučino itebe:*******************
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh