« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PREVENCIJA

Kavom protiv raka maternice

Kava smanjuje razine inzulina i slobodnog estrogena, pa vjerojatno povoljno djeluje u prevenciji raka endometrija maternice

Kavom u prevenciju bolesti
Kavom u prevenciju bolesti (Shutterstock)
Više o

kava

,

prevencija

,

rak maternice

,

rak endometrija maternice

Žene koje piju četiri ili više šalica kave dnevno imaju manje izgleda oboljeti od raka endometrija maternice, pokazalo je američko istraživanje u kojem je utvrđeno da kavopije imaju 25 posto manji rizik od razvoja te vrste raka.

Istraživači su analizirali podatke od više od 67 tisuća američkih medicinskih sestara i utvrdili da žene koje piju najmanje četiri kave dnevno imaju 25 posto manje izglede za razvoj raka endometrija maternice od žena koje su prosječno pile manje od šalice dnevno.

Rizik razvoja te vrste raka kod žena, neovisno o pijenju kave, mali je i utvrđeno je da je tijekom 26 godina taj rak endometrija dijagnosticiran kod samo 672 žene ili kod jedan posto ispitane skupine.

Rezultati su objavljeni u u časopisu Cancer Epidemiology, Biomakers & Prevention.

Iako istraživači ne mogu nedvojbeno reći da je upravo kava razlog nižeg rizika pojave raka, istraživanje potvrđuje nalaze nekih sličnih ranijih istraživanja.

Kava samo po sebi može donijeti koristi, kaže znanstvenik Edward Giovannucci s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu.

"Može smanjiti razinu inzulina i slobodnog estrogena koji cirkulira tijelom", kaže Giovannucci i podsjeća da su oba povezana s većim rizikom razvoja raka endometrija.

"Ipak je preuranjeno preporučiti ženama pijenje kave radi smanjenja rizika od razvoj raka endometrija", dodaje Giovannucci te podsjeća da su smanjenje tjelesne težine i redovita tjelovježba i dalje najznačajnije preventivne mjere u borbi protiv razvoja te vrste raka.

23.11.2011. 12:37:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh