« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SUPER NAPITAK

Kava stvarno popravlja dan

Izgleda da jutarnji ili popodnevni ritual s kavom ipak nije samo ritual, nego omogućava našem tijelu bolje funkcioniranje

Što sve kava radi dobro
Što sve kava radi dobro (DeviantArt)
Više o

kava

,

dopamin

,

blagodati

,

dobre strane

,

neurotransmiter

Jutarnja kava nekima je jednostavno potrebna i bez nje ne mogu početi dan. Ima i onih koji bi zaspali već u rano poslijepodne da ne popiju barem još jednu kavicu. No, nekima se događa da je kava nakon 6 popodne siguran način za besanu noć.

No, istraživanje je pokazalo da kava nema samo sposobnost buđenja uspavanog tijela, nego radi i bitno važniju stvar - pomaže našem mozgu prihvaćanje i obradu lijepih riječi, tj. budi učenje bazirano na nagrađivanju. 

Kava ovo radi indirektnim poticanjem lučenja dopamina, neurotransmitera koji je upravo zadužen za taj oblik učenja. 

Već je odavno dokazano da razumne količine kofeina u tijelu pomažu kognitivnim sposobnostima, tako da džezva kave prije cjelonoćnog učenja nije samo običaj, već nužda, jer kofein jača veze s dijelovima mozga koji procesuiranju pozitivne informacije, što olakšava prepoznavanje riječi.

Dokazano je da kofein pojačava aktivnost lijeve polutke mozga koja kontrolira jezik i razumijevanje, tako da sljedeći put kad vam netko prije prve jutarnje kave izgleda kao da je pao s Marsa i ne razumije baš ništa od onoga što se rekli, ne zamjerite nego pustite čovjeka da dovrši svoju kavicu.

24.11.2012. 17:41:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh