« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KAROLINSKA INSTITUT:

Kava štiti od raka dojke

Žene koje piju više od pet šalica kave na dan imaju 50 posto manji rizik od agresivnog raka dojke s negativnim estrogenskim receptorima

Žene koje piju preko pet šalica kave na dan smanjuju rizik od raka dojke za 50 posto
Žene koje piju preko pet šalica kave na dan smanjuju rizik od raka dojke za 50 posto (sundayhill/FreeDigitalPhotos)
Više o

kava

,

rak dojke

Žene koje piju mnogo kave možda si upola smanjuju rizik za jedan od agresivnijih oblika raka dojke, objavili su švedski znanstvenici, javlja BBC, prenosi Hina.

Rezultati istraživanja Karolinska instituta iz Stockholma, provedenog na gotovo 6.000 žena, sugeriraju da žene koje piju više od pet šalica kave na dan imaju 50 posto manji rizik od agresivnog raka dojke s negativnim estrogenskim receptorima. Svaka četvrta žena s rakom dojke ima taj agresivni tip raka, koji je često otporan na tretman lijekovima i zahtijeva intenzivnu kemoterapiju.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da se radi o prvoj takvoj studiji i da je rezultate potrebno dodatno potvrditi. Stoga su švedski znanstvenici već počeli s novim istraživanjima kojima će dublje analizirati dosadašnje pokazatelje. U studiji, objavljenoj u časopisu "Breast Cancer Research", znastvenici su ispitivali sudionice ankete, žene nakon menopauze, o nekim životnim navikama, uključujući i konzumaciju kave. Rezultati su pokazali povezanost većeg unosa kave i nižeg rizika od raka.

"Bili smo iznenađeni. Ali je rezultat bio očit. Kada smo malo pomnije analizirali, vidjeli smo da je baš agresivni oblik raka upola rijeđi kod žena koje piju mnogo kave", rekao je švedski profesor Per Hall. Međutim, nije još poznato što izaziva takav učinak. "Ne znamo zasad što se krije iza toga. U kavi ima toliko mnogo različitih sastojaka da bilo koji od njih može imati utjecaja na ovakve rezultate", rekao je Hall, najavljujući dodatna istraživanja.

12.05.2011. 09:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh