« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
UŽITAK

Kava nas štiti od mnogih bolesti

Kava osim užitka donosi i zdravlje kad se konzumira dovoljno umjereno, a one koji vole zaviriti u čašicu malo prečesto štiti i od opake bolesti

Kava vam može spasiti jetru
Kava vam može spasiti jetru (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

ciroza jetre

,

jutarnja kava

Kava ima razne blagotvorne učinke na naš organizam, a ponekad je i najbolja prevencija protiv opakih bolesti, naročito jetre - istraživanje je pokazalo da dvije dodatne šalice kave dnevno odlično štite od ciroze jetre!

Stručnjaci sa sveučilišta u Southamptonu analizirali su podatke iz devet dugoročnih studija provedenih na uzorku od gotovo pola milijuna ljudi iz šest zemalja. Svoje su zaključke objavili u časopisu Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Pokazalo se kako povećana konzumacija kave znatno smanjuje, gotovo za pola, rizik od ciroze jetre. Što više šalica kave, rizik je manji, tvrde znanstvenici.

Tako, primjerice, dvije dodatne šalice kave u danu smanjuju rizik od ciroze za 44%.

Ciroza jetre teška je bolest koja može biti fatalna jer znatno povećava mogućnost zatajenja jetre i pojave raka.

Znanstvenici objašnjavaju da kava ima, osim kofeina, mnoge biološki aktivne sastojke, poput protuupalnih tvari. Osim izravnog biokemijskog učinka, kava ima i neposrednu ulogu u zaštiti od ciroze jer razni sastojci pronađeni u kavi blokiraju viruse hepatitisa B i C, a kava smanjuje i rizik za pojavu dijabetesa tipa 2.

Stoga, uživajte u svojoj kavi!

06.02.2016. 09:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh