« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kava - legende i mitovi o omiljenom crnom napitku

Kroz povijest su se stavovi prema kavi mijenjali gotovo češće nego što naši političari mijenjaju mišljenje

Volite li kavu?
Volite li kavu? (Arhiva)
Više o

kava

,

zanimljivosti

,

mitovi

Kava više nije na listi srama, odavno je poznato da umjerena konzumacija od tri do četiri šalice dnevno donosi puno više blagodati organizmu nego štete, tako da sada mirno možete konzumirati omiljeni crni napitak.

No, nije kava uvijek bila dobra stvar, štoviše, kroz povijest su se stavovi prema kavi mijenjali gotovo češće nego što naši političari mijenjaju mišljenje, pa evo nekih zanimljivosti koje vjerojatno niste znali.

Legende i povijest kave

Prema legendi, etiopski pastir Kaldi primijetio je da su mu koze nakon što su obrstile grm sa zelenim lišćem i crvenim bobicama iznenada postale "prpošne" pa je odlučio i sam probati čudnovatu biljku. Ipak, tek su Arapi počeli posluživati kavu u prvim kavanama i tek su oni kavu učinili prepoznatljivim crnim napitkom.

U 16. stoljeću smatralo se da kava vodi do nedopuštenog seksa. Prema Ralphu Hattoxu smatralo se da vlasnici kavana češće ulaze u "kriminalne neuobičajene seksualne situacije" i da se češće kockaju. Do 1511. godine, većina kavana u Meki prestala je s radom.

Tijekom 17. stoljeća rasla je popularnost kave u i Europi, a medicinska zajednica počela je govoriti o dobrobitima za zdravlje. U Engleskoj je bila popularan lijek za alkoholizam, koji je bio jedan od najvećih zdravstvenih problema tog vremena.

Oglas lokalne kavane iz 1652. naglašavao je kako je kava dobra za probavu, da pomaže kod kašlja, glavobolje i boli u trbuhu, kao i da može spriječiti pobačaj.

Žene u Londonu bile su zabrinute da im muškarci postaju impotentni pa je 1674. pokrenuta peticija kojom su pokušale zatvoriti kavane.

Do 1730. kavu je u Londonu zamijenio čaj i tako je bilo sve do 1773. kada se, zbog Bostonske čajanke, pijenje čaja počelo smatrati nepatriotskim činom. Kavane su ponovno počele nicati na svakom koraku, a pričalo se i kako ovaj čudotvorni napitak kolonistima omogućava da rade duže.

Sredinom 19. stoljeća, Amerika je bila u ratu sama sa sobom, a to je dovelo do nestanka zaliha kave. Kampanja koja je pokrenut kao posljedica toga tvrdila je da je kava jednako loša kao i morfij, kokain, nikotin...

Dvadeseto stoljeće sa sobom je donijelo izum lonaca za kavu, filtere i različite načine obrade, baš kao i medicinske brige i vjerovanja da kava baš i nije tako zdrava. Pisalo se da usporava rast, potiče nervozu i nesanicu.

Science Magazine je 1927. objavio kako istraživanje pokazuje da velik broj djece u osnovnim školama pije kavu, čak i više od jedne šalice dnevno. Istraživanja iz 1978. pokazalo je da pacijenti koji piju više od pet šalica kave dnevno imaju povećan rizik od srčanog udara.

U novom mileniju, kava je ponovno zdrav napitak. Istraživanja koja su provedena od početka 2.000-ih pokazala su da kava smanjuje rizik od razvoja raka jetre, moždanog udara i raka prostate, srčanog udara i srčanih bolesti, kao i da produljuje životni vijek.

Istraživanje 2015. pokazalo je da je kava praktično "zdrava hrana".

07.01.2018. 11:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh