« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
MMMM

Kava i zdravlje - koliko je zapravo možemo popiti?

Kava smanjuje rizik od brojnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti jetara, raka crijeva, kože i Alzheimera

Koliko kava dnevno je zdravo?
Koliko kava dnevno je zdravo? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

srce

Kava, omiljeni ne samo jutarnji napitak u našim krajevima često se optužuje za negativan utjecaj na zdravlje, no kao i kod svega što unosimo u organizam, stvar je u količinama - pa koliko kave možemo piti da sačuvamo njen blagotvoran utjecaj i ne dovedemo se u probleme sa zdravljem?

Tri šalice kave dnevno pomažu tijelu očistiti arterije i čuvaju zdravlje srca, pokazala je nova studija provedena na Sveučilištu Sao Paolo na više od 4400 ispitanika.Pokazalo se kako oni koji piju više kave imaju manje nataloženog kalcija na stijenkama krvnih žila. 

Druga studija provedena na oko 20.000 ispitanika pokazuje da oni koji su konzumirali četiri šalice kave dnevno imaju za 64 posto manji rizik od preuranjene smrti, u odnosu na one koji ne piju kavu.

Konzumiranje kave korisnije je ljudima u starijoj životnoj dobi, stoji u studiji. Kava smanjuje rizik od brojnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, bolesti jetara, raka crijeva, kože i Alzheimera.

Kava obiluje antioksidansima koji su zdravi za organizam. Važno je ne stavljati u nju puno šećera ni mlijeka. Najbolje je piti čisti crnu i uživati u njoj. 

Europska agencija za hranu ograničava savjetuje da se konzumacija kave treba ograničiti na četiri šalice dnevno. Više od toga može stvoriti zdravstvene probleme poput nepravilnog rada srca i anskioznosti, a u trudnoći može dovesti do pobačaja ili do rođenja djeteta sa zdravstvenim problemima.

06.04.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh