« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
HMMM...

Kava i visoki tlak - mit ili istina?

Premda je rašireno vjerovanje da kava povećava krvni tlak, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da je ono istinito

Smije li se ili ne?
Smije li se ili ne? (Arhiva)
Više o

kava

,

visok tlak

Kava je prvi i najtraženiji napitak u našim krajevima, a i šire, no često se u cijelu priču ubace i razne priče koje se na kraju pokažu neistinite, no nekima ipak ostaju kao bube u uhu...

Tako da, za početak, kažemo što tvrdi znanost - stručnjaci kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šalice dnevno čak i ako patite od visokoga krvnog tlaka... štoviše, ističu da nema znanstvenih dokaza da je kofein loš za hipertenziju. 

Da, kava može nakratko podići krvni tlak jer kofein stimulira kardiovaskularni sustav i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog tlaka manji je u osoba koje kavu piju redovito. Do tog učinka dolazi se već nakon redovitog ispijanja kave tijekom jednog do dva tjedna, stoji u objavi Njemačke zaklade za srce.

Ipak, trebalo bi se pokušati ograničiti na ispijanje maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca, kaže Njemačka zaklada za srce. 

To je ionako više no što će većina ljudi vjerojatno popiti - oko četiri do pet šalica filter kave dnevno.

Planirate li ipak mjeriti krvni tlak, učinite to prije ispijanja kave ili oko 30 minuta nakon, kako biste bili sigurni da neće utjecati na mjerenje.  

U međuvremenu pokušavajte izbjeći kofeinske tablete, savjetuje Njemačka zaklada za srce, s obzirom na to da one mogu utjecati negativno na krvni tlak.

18.05.2022. 15:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    18.05.2022. 15:03
    Ne postoje dokazi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh