« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 25 dana
SAVJETI

Kava i mamurluk ne idu zajedno

Iako većina ljudi koji konzumiraju alkoholna pića, imaju provjerene "metode" uz pomoć kojih se rješavaju posljedica alkohola, neke metode biste ipak trebali provjeriti prije nego što se pokušate riješiti ove neugodne posljedice

Kavu - NE
Kavu - NE (Arhiva)
Više o

kava

,

mamurluk

,

simptomi

Tek toliko da znate - trebali bi dobro razmisliti ako planirate piti kavu kako bi ublažili mamurluk. Razlog je jednostavan - kofein može pogoršati simptome.

Dvostruko dehidrira - dehidracija je uzrok mnogih neugodnih nuspojava kao što su umor, mučnina i vrtoglavica, a koje doživljavamo kada smo mamurni. No, vaš jutarnji napitak mogao bi samo produbiti vaše probleme s dehidracijom. Kava može biti diuretik, tako da njeno ispijanje kad ste mamurni može biti loše za vaš organizam i može dovesti do dehidracije. Sve to može pojačati vaše simptome mamurluka. Konkretno, isušenost može izazvati jaku glavobolju. Kada ne unosite dovoljno tekućine u organizam, vaš se mozak smanjuje, lagano se udaljava od lubanje, a to stvara pritisak na živce, što može uzrokovati bol u glavi.

Može izazvati bolove u trbuhu - pijenje žestokih pića može sabotirati i najjači želudac. To je zato što alkohol iritira sluznicu želuca i crijeva. Zbog toga pijenje može poremetiti vaš probavni sustav, uzrokujući mučninu, povraćanje i bolove u trbuhu. Međutim, kava tijekom mamurluka može izazvati dodatne bolove u trbuhu. Ne samo da kofein djeluje kao stimulans, ubrzavajući kontrakcije u vašim crijevima, već njegov sadržaj kiseline i masnoće također može dovesti do nadutosti, žgaravice i refluksa kiseline.

Može pojačati tjeskobu - piće može utjecati na razinu dopamina, što može poremetiti druge neurotransmitere i negativno utjecati na vaše raspoloženje narednog dana. Kada opuštajući učinci alkohola izblijede, vaš se živčani sustav mora ponovno naviknuti, a to može rezultirati povećanim nemirom. Zbog toga su tjeskoba, depresija i razdražljivost neki od znakova mamurluka.

Sve u svemu, izbjegavajte je mamurni ;)

02.01.2024. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.01.2024. 16:56
    kavu ujutro
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh