« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 mjeseci i 17 dana
MA DA?

Kava i alkohol ne idu skupa

Robusta je rodnija i otpornija od arabice, sadrži veći postotak kofeina, od 1,5 do četiri posto. Ima snažniji i gorči okus, dok zrna Arabice daju manje kiselkasti i puniji okus

Loša kombinacija
Loša kombinacija (Arhiva)
Više o

kava

,

alkohol

Kava, crni napitak bez kojeg je većini ljudi nezamislivo započeti dan, iza nafte je druga najtraženija roba na svijetu, a Hrvatsku s potrošnjom do šest kilograma po stanovniku godišnje svrstava na dvadeseto mjesto svjetske ljestvice.

U svijetu postoje oko 73 biljnih vrsta kava. Najpoznatije vrste kave su Arabica i Robusta. Arabica kava je najviše kvalitete, sudjeluje 70 posto u svjetskoj potrebi za kavom, posjeduje note karamele, čokolade i lješnjaka, te sadrži od 0,8 posto do 1,7 posto kofeina.

Robusta je rodnija i otpornija od arabice, sadrži veći postotak kofeina, od 1,5 do četiri posto. Ima snažniji i gorči okus, dok zrna Arabice daju manje kiselkasti i puniji okus.

Branje kave predstavlja delikatan proces, a za branje jednog kilograma kave potrebno je izdvojiti nekoliko sati.

Savršeno pripremljena kava morala bi se konzumirati bez šećera kako bi napitak zadržao svoj izvorni okus kave.

Osim što mijenja okus kave, šećer je sam po sebi nezdrav i kaloričan, jedna žličica šećera sadrži oko 17 kalorija, dok jedna vrećica šećera 23 kalorije.

Ideja da kava liječi pijanstvo, zadržala se do danas, iako u tome nema mnogo istine. "Liječi mamurluk, ali zapravo usporava čišćenje krvi od alkohola. Djeluje stimulativno nakon 15 minuta i traje od pet do šest sati", ističe.


06.07.2020. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  armando
  06.07.2020. 22:04
  otrov
 2. avatar
  Cranberry
  07.07.2020. 19:31
  Nije dobra kombinacija
 3. avatar
  armando
  07.07.2020. 19:41
  da užas:(
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh