« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
COOL

Kava, čokolada i vino s jednim dodatkom postaju - superhrana

Polifenoli ne mogu sami riješiti stanični stres, no u suradnji sa spojem koji se oslobađa kada u organizam uz primjerice crnu čokoladu unosimo cink, to postaje moguće

Tamna čokolada može biti još zdravija!
Tamna čokolada može biti još zdravija! (Arhiva)
Više o

kava

,

crno vino

,

cink

,

polifenol

,

tamna čokolada

Čokolada je odlična za zdravlje, jednako kao i crno vino i kava... ako govorimo o kavi bez šećera, crnoj čokoladi i pravom, domaćem vinu koje nije neki čudni delanec.

Zajedničko im je to što imaju visok udio polifenola, antioksidansa koji učinkovito sprječava propadanje stanica... ali tu priča ne staje.

Naime, njemački su znanstvenici otkrili da u slučaju da uz crnu čokoladu, kavu, vino ili čaj uzimate cink, aktivirate spoj u polifenolu koji usporava starenje, odnosno poništavate stanični stres koji se godinama nakuplja u organizmu te dovodi do brojnih bolesti - od raka do Alzheimera. 

Taj spoj čisti "otpad" koji proizvode stanice, a koji izaziva nakupljanje staničnog stresa i oštećuje DNK. Polifenoli ne mogu sami riješiti ovaj problem, no u suradnji sa spojem koji se oslobađa kada u organizam uz primjerice crnu čokoladu unosimo cink, to postaje moguće.  Dobrim vijestima nikada kraja pa evo još jedne.

Njemački znanstvenici dodaju da je cink siguran za organizam, odnosno da se njime ne možemo tako lako preodzirati. Savjetuju da se uzima redovito kako bi se usporilo starenje.

No, kao i u svemu i ovdje treba biti oprezan pa prije no što krenete s bilo kakvom suplementacijom posavjetujte se sa svojim liječnikom. Zašto uzimati dodatni cink, ako ga imate dovoljno u organizmu?

05.11.2018. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh