« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
EH, DA...

5 načina za sprječavanje preuranjenih sijedih

Ako krenete na vrijeme (tj. čim se pojave prve sijede), moguće je ovaj prirodni proces vratiti u njegove normalne vremenske okvire, pa evo pet stvari koje morate napraviti

Sijede su prirodne, ali...
Sijede su prirodne, ali... (Shutterstock)
Više o

sijeda kosa

,

sijede

Sijeda kosa oduvijek je znak da smo počeli starjeti, no samo u slučaju da se počne pojavljivati nakon četrdesete, tvrde stručnjaci naglašavajući da prerane sijede mogu biti pokazatelj da nam nešto s organizmom nije u redu.

Holistička medicina kaće da je prerano ili naglo dobivanje sijedih znak uzbunu. Osim genetike koja je najčešći krivac za sijedu kosu tu je još nekoliko mogućih uzroka poput stresa ili manjka vittamina B12 u organizmu.

Ipak, ako krenete na vrijeme (tj. čim se pojave prve sijede), moguće je ovaj prirodni proces vratiti u njegove normalne vremenske okvire, pa evo pet stvari koje morate napraviti:

Bez glutena - žitarice i gluten mogu pojačati upale u tijelu i loše utjecati na probavu, što će se posljedično pokazati upravo kroz sijedu kosu.

Dovoljno sna - san je među najvažnijim komponentama za zdravlje. Za vrijeme sna tijelo se detoksicira, opušta i obnavlja. Osigurati organizmu dovoljno sna znači usporiti proces starenja, odnosno držati stanice mladima i zdravima.

Probiotici - usporavaju pojavu sijedih jer pomažu održavanju zdravlja folikula i potiču rast kose tako što čuvaju probavni sustav koji je jamac jakog imuniteta.

Sistematski pregled - ukoliko mislite da su vaše sijede znak stresa, manjka vitamina ili bolesti otiđite liječniku. Sijede nastaju zbog oksidativnog stresa, pušenja, pretilosti, kardiovaskularnih i mentalnih blesti. Osobama koje su prerano osijedile, a u obitelji imaju karcinom, demencije i kardiovaskularnih bolesti liječnica Felice Gersch preporučuje liječnički pregled koji uključuje krvne pretrage, pregled srca, masnoća u krvi, upalne markere i pregled štitnjače. 

Suplementacija - stručnjaci preporučuju konzumaciju brazilskih oraščića na dnevnoj bazi jer ćete time osigurati selen svom tijelu, a on će čuvati zdravlje kose. Istraživanja pokazuju da vitamin B12 usporava pojavu sijedih. 

Zaključak: iako su sijede većinom stvar genetike, danas znamo da i na gene možemo utjecati pa odgoditi pojavu sijedih. To ćemo učiniti kroz očuvanje hormonalnog balansa, poticanje proizvodnju enzima u tijelu, kroz zdravu prehranu, vježbanje i ovladavanje stresom.

05.11.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh