« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
EKO

Kaufland u akciji za očuvanje Jadrana

Kaufland Hrvatska k.d. u suradnji s Nacionalnim parkom Kornati postavio deset ekološki prihvatljivih bova za sidrenje

Čuvajmo Posidoniju
Čuvajmo Posidoniju (Arhiva)
Više o

Kaufland

,

Posidonija

Morska cvjetnica Posidonia oceanica, nama u Hrvatskoj bolje poznata kao morska trava, endem je Sredozemnog mora i strogo zaštićena vrsta. Podmorske livade ove cvjetnice imaju više vrlo važnih ekoloških funkcija poput velike moći apsorpcije ugljikovog dioksida. No, ugrožene su brojnim ljudskim štetnim djelovanjima poput povlačenja ribarskih mreža po morskom dnu, betoniranja morskih obala te slobodnog sidrenja. Čak i najmanje sidro može nepovratno uništiti livade ove morske cvjetnice.

Kako bi doprinijeli smanjenju negativnog utjecaja sidrenja na livade posidonije, u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Kornati, Kaufland je odlučio postaviti deset ekološki prihvatljivih bova za sidrenje! Sidreni sustav postavljen je u lipnju 2022. godine između otočića Ravni i Kameni Žakan s ciljem sprječavanja divljeg sidrenja i ugrožavanja livade posidonije koja se nalazi na morskom dnu unutar ovog zaštićenog područja.

„Ovaj projekt samo je jedna od aktivnosti kojom Kaufland doprinosi smanjenju emisija ugljikovog dioksida i svakako se uklapa u naše ciljeve za dugoročno očuvanje okoliša. Posebno nam je drago što imamo priliku očuvati naše dragocjeno podmorje, i to na tako posebnoj lokaciji kao što su Kornati", tom je prilikom pojasnila Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Sidreni sustav, odnosno bove za sidrenje, nisu postavljene uobičajenim načinom - vezanjem na betonske blokove, već metodom bušenja stjenovitog dna i postavljenjem tzv. sidra koje ostaje ukopano u bušotini bez značajnijeg oštećenja morskog dna.

Više informacija o projektu i samom Nacionalnom parku Kornati te brojnim drugim aktivnostima koje Javna ustanova provodi možete pronaći i na sljedećoj poveznici: https://np-kornati.hr/.

Više o ekološkom djelovanju ovog trgovačkog lanca možete saznati na Djela, ne riječi | Kaufland.

30.06.2022. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh