« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 3 dana
UDOMI

Današnje Udomljavanje je fora posvećeno kastraciji mačaka

Poziv svima da kontrolom razmnožavanja, što je zakonska obaveza, spriječe patnju mačaka i pasa

Treba ih udomiti...
Treba ih udomiti... (Arhiva)
Više o

mačke

,

kastracija

,

Udomljavanje je fora

Akcija „Udomljavanje je fora" pod temom „Mačke u gradu" održat će se u subotu 28. listopada 2023. na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu od 10 do 14 sati. Na edukativnom događaju u organizaciji Grada Zagreba i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba surađuju i Prijatelji životinja te udruge Hrabre njuške i Prava šapa, koje nose teret zbrinjavanja i udomljavanja odbačenih mačaka. Oni će posjetiteljima davati korisne informacije o važnosti kastracije mačaka i hranilišta za mačke.

Slobodnoživuće mačke ne smiju se razmještati, već ih treba kastrirati i vratiti tamo odakle su uzete. Organizirana hranilišta za mačke trebaju biti definirana na razini lokalnih zajednica. Metoda „Uhvati-kastriraj-vrati" velika je pomoć i nužnost u gradovima i općinama. Osim toga, mnoge lokalne zajednice financiraju kastracije skrbničkih (vlasničkih) pasa i mačaka. Na akciji „Udomljavanje je fora", posvećenoj kastraciji i pomoći mačkama, bit će predstavljen plan izgradnje sklonište za mačke za Zagreb, tj. odgovarajući smještaj za odbačene kućne mačke te one koje se liječe ili su na oporavku poslije kastracije.

U Hrvatskoj za napuštene mačke nema skloništa pa se kastracijom najučinkovitije sprječava njihova patnja zbog izloženosti opasnostima života na ulici. „U samo sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića. Umjesto da ih napuštaju, skrbnici im mogu pomoći kastracijom kao najvažnijim alatom kontrole razmnožavanja i odgovornim udomljavanjem", ističe dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Pojašnjava da se zbog neodgovornih pojedinaca, koji ne zbrinjavaju legla svojih mačaka, mačići na ulici nastavljaju razmnožavati. Ako se brojnost mačaka ne kontrolira kastracijom, osuđene su na lutanje, stalnu potragu za hranom, neprestane cikluse rađanja mačića koji često umiru od bolesti i pothranjenosti, zarazne i neliječene bolesti, borbe za teritorij, smrt od trovanja ili udarca automobila.

„Kastracijom pomažemo slobodnoživućim mačkama, koje inače rađaju i nekoliko puta godišnje, a ujedno ih se štiti od prijenosa mačjih zaraznih bolesti. Mačke koje nisu iscrpljene rađanjem mačića imat će znatno bolji imunitet i bolje opće zdravstveno stanje te se neće međusobno ozljeđivati", naglašava dr. med. vet. Prodanović.

Navodi da su, osim kontrole razmnožavanja, i mnoge druge prednosti kastracije: sprječavanje nastanka piometre te tumora jajnika i maternice, značajno reduciranje pojave tumora mliječnih žlijezda, smanjenje prijenosa virusnih zaraznih bolesti, dulji životni vijek... Osim toga, životinje ne bježe od kuće, a nema ni međusobnih borbi, ugriznih rana, apscesa i obilježavanja teritorija. Sustavna edukacija, udomljavanje umjesto kupnje i kastracija, to su rješenja koja nude Prijatelji životinja kako bi se spriječile bolne sudbine odbačenih mačaka.

Stoga, povodom akcije „Udomljavanje je fora", pozivaju sve građane Hrvatske da ne kupuju životinje, već da promišljenim udomljavanjem spase dvije životinje: onu koju udome i onu koja će stići na mjesto udomljene, kao i da odgovorno skrbe o svojim mačkama i psima tako da ih kastriraju te im osiguraju kvalitetne životne uvjete i veterinarsku skrb tijekom cijelog života. 

28.10.2023. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.10.2023. 08:49
    Slatke mace volim macke
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh