« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
KOMENTAR

Katastrofa za Theresu May

Britanska premijerka May je raspisala prijevremene izbore jer je željela još izraženiju premoć u parlamentu. No nakon izbora većina je izgubljena. Nevjerojatno pogrešna kalkulacija, smatra Barbara Wesel

Theresa May se preračunala
Theresa May se preračunala (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

izbori

,

Theresa May

Theresa May je bila tako sigurna da će uspjeti. Željela je mandat koji bi joj omogućio da formira jaku vladu i svoju zemlju povede kroz jedan "tvrdi" Brexit. "Snažno i stabilno" bila je mantra njene predizborne kampanje. Pokazalo se da je ona umjesto toga isprovocirala svoju vlastitu propast. Britanski birači su joj pokazali srednji prst i gurnuli zemlju u duboku političku krizu.

Sjeća li se još neko nadmenih Torijevaca koji su prije ovih izbora sanjali da će imati većinu od 150, čak i 200 glasova? I koji su prognozirali totalni pad Laburističke stranke? Još jednom se pokazalo da su sva ispitivanja javnog mnijenja bila dobra jedino za kantu za smeće i da su birači imali druge ideje. Oni više ne dozvoljavaju da budu gurnuti u poznati obrazac i vrlo brzo mijenjaju stranu.

Katastrofalna predizborna kampanja

Ovo mora da je bila najlošija predizborna kampanja, koju su britanski političari vodili u posljednjih nekoliko desetljeća. Theresa May se prema Britancima odnosila kao prema malodobnoj djeci, kojoj se njihova budućnost jednostavno može odrediti. Ona je odbila javnu raspravu, izbjegavala razgovore s biračima i na svako pitanje ponavljala stalno iste floskule i fraze. Njeno robotsko ponavljanje praznih slogana joj je priskrbilo nadimak "Maybot".

Britanci su posljednjih tjedana počeli percipirati svoju premijerku i izvan njezine zaštićene premijerske uloge. Pokazala se kao osoba zatvorena u maloj grupi njoj bliskih i odanih osoba. Pokazala je i da nikome ne vjeruje i da nije u stanju saslušati. May je djelovala bezosjećajno, izdignuto, bez razumijevanja za stvarne probleme ljudi. A radilo se o obrazovanju, zdravstvenom sustavu i financiranju njege starih osoba. Njen kritizirani prijedlog tzv.poreza za dementne, o tome da se od starijih ljudi, kojima je potrebna njega, zahtijeva pojačana participacija i njena u konačnici ekstremna promjena kursa po tom pitanju su joj nanijeli ogromnu štetu. Neshvatljivo je kako se tijekom predizborne kampanje mogao napraviti jedan toliko apsurdan prijedlog. Theresa May vjerojatno ima sklonost ka samouništenju.

Šef Laburističke stranke bolji od svog imidža

Laburističkoj stranci su pri tome pomogli glasovi mladih. "Crveni" su provodili pametnu online-kampanju i poklonili su Ujedinjenom Kraljevstvu vlastiti Bernie-Sanders efekt: Kao i u SAD mladi su u velikom broju glasovali za ljevicu, u čija socijalna obećanja su položili nadu.Za razliku od Therese May, vođa Laburista Jeremy Corbyn je vodio bolju predizbornu kampanju nego što se očekivalo. U parlamentu su njegovi nastupi često djelovali drveno, no u razgovoru s biračima, u raspravama i na pozornicama diljem zemlje on je uspio ljude emocionalno povesti. Corbyn se u javnosti predstavio kao političar kojeg se može dodirnuti, koji je uvjeren u svoj program, koji je strastven. Od političara o kojem je čak i njegova vlastita stranka smatrala da nije prikladan za premijera, on se odjednom pretvorio u pobjednika.

Najgora moguća politička katastrofa

Velika Britanija je duboko podijeljena, to su pokazali ovi izbori. Radi se o podjelama između sjevera i juga, grada i sela, mladih i starih, zagovornika Brexita i prijatelja Europe. Oni svoje političke odluke donose na osnovu vlastitih kriterija: stara lojalnost, regionalni tradicionalizam. Klasične socijalne veze u britanskoj politici su stvar prošlosti.

Problem je da britanski sustav nije stvoren za takvo političko stanje. U drugim zemljama bi se sada formirale koalicije - u Velikoj Britaniji je parlament bez većine slijepa ulica. Konzervativci doduše kao relativno najjača stranka mogu formirati manjinsku vladu. No s kolikom snagom i sigurnošću u donošenje odluka ovakva vlada može pristupiti pregovorima o Brexitu koji uskoro trebaju početi? Početak pregovora o Brexitu mora vjerojatno biti pomaknut dok vlada uopće ne počne s radom.

Ovo je najgora moguća politička katastrofa za konzervativce. Theresa May je objasnio dovela do toga sebe i svoju stranku. Rezultat je totalna suprotnost od onog što se podrazumijeva pod snažnim i stabilnim. Situacija je kaotična, a budućnost neizvjesna. Ovo je druga katastrofalna pogrešna procjena jednog britanskog premijera i to nakon Davida Camerona i njegovog referenduma o Brexitu. Kako dalje, Velika Britanijo? U Europi se sada samo mogu uhvatiti za glavu.

Piše: Barbara Wesel/DW
09.06.2017. 17:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh