« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
SVE ISPOČETKA

Katalonski separatisti opet imaju apsolutnu većinu

Stranka koja je osvojila najviše glasova u Kataloniji se zapravo zalaže za ostanak te pokrajine u Španjolskoj. Ali apsolutnu većinu su ipak osvojile stranke koje se zalažu za neovisnost

I što sada?
I što sada? (Arhiva)
Više o

izbori

,

Katalonija

,

separatisti

Nakon što su prebrojeni već gotovo svi glasovi, stranke koje se zalažu za neovisnost Katalonije su osvojile većinu, 70 od ukupno 135 zastupnička mjesta u pokrajinskom parlamentu. Preko televizije se građanima obratio i bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont koji je rezultat izbora proglasio „pobjedom republike Katalonije" nad španjolskim zakonom koji ga je otjerao u progonstvo u Belgiju.

Na izborima sa rekordnim učešćem građana od oko 82%, njegova stranka „Zajedno za Kataloniju" osvojila je 34 zastupnička mjesta, Republikanska ljevica je osvojila 32 mjesta i Lista narodnog jedinstva Katalonije još četiri zastupnička mjesta. Formalno, Puigdemont bi tako opet mogao biti izabran za predsjednika pokrajinske vlade, mada mu u Španjolskoj prijeti uhićenje pod optužbom pobune i pronevjere.

„Pljuska Rajoyu"

Konzervativna stranka španjolskog premijera Mariana Rajoya je na izborima u Kataloniji doživjela katastrofu: u prethodnom sazivu pokrajinskog parlamenta je imala 11 mjesta, sada ih ima samo tri. Sada i iz katalonskog ogranka Rajoyove stranke kažu kako je „vrijeme za razgovore", jer utjeha vladi u Madridu može biti što je stranka Ciudadanos (Građani) koja se zalaže za ostanak Katalonije u Španjolskoj barem na papiru izborni pobjednik.

Naime, sa osvojena 37 zastupnička mjesta u pokrajinskom parlamentu ona doista jest stranka koja je osvojila najviše glasova i kojoj bi se isto tako teoretski trebala povjeriti dužnost stvaranja koalicije i formiranja vlade.

U stranci Ciuradanos se zato noćas slavila pobjeda „španjolske i europske Katalonije", ali španjolski unionisti nemaju šanse dobiti većinu glasova u katalonskom parlamentu.

Piše: DW
23.12.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh