« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
BERNARD KOUCHNER:

Karzai je korumpiran, ali je naš

Progledati kroz prste u ozbiljnom slučaju, a u drugom napraviti od buhe slona, to je visoka europska i svjetska politika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

Bernard Kouchner

,

afganistanski izbori

,

izborna prijevara

Predsjednik Hamid Karzai je korumpiran, ali NATO preko toga mora prijeći jer je on "naš momak" u Afganistanu, izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u razgovoru za New York Times.

Prema pisanju AFP-a, Kouchner se osvrnuo i na administraciju predsjednika Baracka Obame koju je optužio za izradu novih strateških planova za Afganistan bez konzultacija s europskim saveznicima.

"Koji je cilj? Kojim putem doći do njega? I u ime čega? Gdje su Amerikanci? To već postaje ozbiljan problem. Ako smo saveznici trebali bi razgovarati i zajedno donositi odluke", požalio se Kouchner skrećući na 'ozbiljnije' probleme od izbornih prijevara.

Prema riječima francuskog ministra, saveznici nemaju drugog izbora nego prihvatiti Karzaija jer jedino s njim mogu "odbiti talibane i stvoriti državu sposobnu da brani svoje građane".

"Karzai je korumpiran. OK. Znači da ga moramo legitimizirati", zaključio je Kouchner.

Drugim riječima, navodni prvaci demokracije - SAD i EU, zadovoljni su namještenim izborima jer to služi njihovim interesima u provođenju političkog eksperimenta. Naravno, o golemim zalihama plina i nafte koji se nalaze samo malo sjevernije od tog 'eksperimenta', te kakvu točno ulogu u eksploataciji toga dotični 'predsjednik' ima, prvaci demokracije nerado pričaju.

Problem na koji se vrlo malo zapadnih političara iz očitog razloga osvrće, je to što se tek nekoliko mjeseci ranije žestoko optuživalo Iran za namještanje izbornih rezultata.

Dakle "našem momku" to je dopušteno, a njegova prijevara bit će "legitimizirana" jer se naši interesi drugačije ne mogu ostvariti. Koliko ti interesi imaju veze s profitom, a koliko s demokracijom i građanskim pravima Afganistanaca, nije teško zaključiti.

09.11.2009. 20:00:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh