« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
povijesni korak crkve

Kardinal Bozanić posjetit će Jasenovac

Kaptol je 60-ak godina izbjegavao posjet Staroj Gradišci i Jasenovcu što nije bio slučaj s Bleiburgom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Josip Bozanić

,

Katolička crkva

,

Jasenovac

,

spomen područje Jasenovac

,

Marin Srakić

,

Stara Gradiška

Crkveni vrh službeno je priopćio da će Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić posjetiti Jasenovac i Staru Gradišku, mjesto bivših koncentracijskih logora iz vremena Drugog svjetskog rata.

"Na nadbiskupijskoj će razini biti organizirano svećeničko hodočašće u kojemu će posebno mjesto imati svijetli likovi svećenika koji su svojom žrtvom i svjedočanstvom vjernosti Kristu i Crkvi kroz razne nedaće u daljoj i bližoj prošlosti ostali istinsko nadahnuće novim naraštajima", obavijest je Nadbiskupskoga duhovnog stola, a prenosi je Ured za odnose s javnošću Zagrebačke nadbiskupije.

U posjet osim kardinala Bozanića ići će i pomoćni biskupi te svećenici Zagrebačke nadbiskupije. Hodočašće će biti organizirano u četvrtak, 24. rujna 2009. godine.

Crkveni "velikaši" točno 64 godine nisu kročili u Jasenovac i Staru Gradišku. U Bleiburg pak se nije propustilo ići na hodočašće. Zato  je ovo povijesni korak crkve u Hrvata.

"Svećenici će pohoditi Staru Gradišku, nekadašnje mjesto stradavanja i zatočeništva ali i sadašnje mjesto izgradnje nove crkve, zatim Jasenovac, župnu crkvu i spomen-područje koncentracijskog logora te, na kraju, Petrinju, gdje će u novoj crkvi, koja je izgrađena na mjestu do temelja porušene župne crkve u agresiji na Hrvatsku, u svećeničkome zajedništvu slaviti euharistiju", stoji u objavi.

U travnju ove godine su službeno Spomen-područje Jasenovac posjetili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovački i srijemski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Srakić.

Nadbiskup Srakić, jedan od rijetkih iz crkvenih krugova koji se usudio pričati o Jasenovcu, tada je naglasio kako je to mjesto zapravo "ljaga za hrvatski narod".

Osim njega logor su posjetili i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, srijemski biskup msgr. Đuro Gašparović i pomoćni biskup đakovački Đuro Hranić.

15.09.2009. 21:39:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh