« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
beskrajne ambicije

Mesić ne prekida političku karijeru

Primajući vjerodajnice novog veleposlanika SAD-a, predsjednik je rekao kako se njegov mandat bliži kraju, ali ne i političko djelovanje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić / CROPIX )
Više o

Stjepan Mesić

,

američko veleposlanstvo

,

američki veleposlanik

,

James B. Foley

Da Mesiću ne nedostaje još političkih ambicija očito je iz komentara da će se, dok ga "umne i fizičke sposobnosti budu služile", nastaviti zalagati za vrijednosti iz svog predsjedničkog mandata, točnije za demokraciju temeljenu na antifašističkoj borbi.

Time je jasno stavio do znanja da će ostati vrlo aktivan u politici i nakon isteka predsjedničkog mandata

Mesić je u razgovoru s novim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj, Jamesom B. Foleyem, rekao da će "na hrvatskoj političkoj sceni biti itekako prisutan i nakon veljače 2010".

Primajući vjerodajnice novog veleposlanika, predsjednik se prisjetio kako su odnosi Hrvatske i SAD-a bili prožeti usponima i padovima:

"Bilo je trenutaka kada se nismo razumijeli, trenutaka kada Washington nije htio razumijeti našu poziciju".

Naravno, bilo je i trenutaka kada je situacija bila obrnuta i kada smo imali potporu SAD-a.

Mesić smatra da je nova administracija Baracka Obame promijenila svoju vanjsku politiku prema Hrvatskoj, ali i ostatku svijeta te se spomenuo problema nuklearnog naoružanja.

"Pozdravljamo inicijativu predsjednika Obame da se ide prema svijetu bez nuklearnog oružja", kazao je Mesić, dodavši da se mir i sigurnost ne mogu postići pod prijetnjom tog oružja.

Novi američki veleposlanik naglasio je da je ponosan što predstavlja SAD u zemlji koja je nedavno postala saveznik u NATO-u te da, kao čovjek koji je služio u NATO-u dok se Hrvatska borila za neovisnost, zna cijeniti značenje te borbe.

Uvjerava da SAD ozbiljno shvaćaju odgovornost prema Hrvatskoj kao i da će se potruditi da tijekom njegova mandata ojačaju gospodarske veze između dviju zemalja.

SAD čvrsto podupire nastojanja za ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije.

"Mi smo više od saveznika i partnera, mi smo prijatelji sjedinjeni vrijednostima koje definiraju euroatlantsku zajednicu naroda", zaključio je Foley.

 


15.09.2009. 22:05:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh