« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Karadžić uhićen u Beogradu?

Uhićen je još u petak navečer na putu prema Batajnici, vjerojatno u pokušaju bijega iz zemlje.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Radovan Karadžić

Prema neslužbenim informacijama koje su se pronijele među novinarima u Srbiji bivšeg vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića uhitile su srpske snage sigurnosti u Beogradu, no tu informaciju do sada nije želio potvrditi nijedan službeni izvor u Srbiji i Haagu.

Dva dana uoči Karadžićeva uhićenja ravnatelj policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je kako se nijedan od trojice preostalih haških optuženika za ratne zločine uključivši Radovana Karadžića ne nalazi na području BiH.

"U ovom trenutku, sigurno je da nijedan od trojice koje traži Sud u Haagu, Karadžić, Mladić i Hadžić, nisu na teritoriji BiH", izjavio je Pena u intervju Dnevnom avazu od nedjelje.

Mediji su zabilježili da je EUFOR 15. srpnja ponovno pretraživao kuću obitelji Karadžić na Palama u kojoj živi Ljiljana Zelen-Karadžić, njegova supruga, a dan ranije u Sarajevu američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Clint Williamson izjavio je kako američka vlada raspolaže informacijama koje potvrđuju da se dvojica najtraženijih optuženika za ratne zločine Radovan Karadžić i Ratko Mladić nalaze na teritoriju Srbije, pa tako i da njihovo uhićenje i privođenje u Den Haag ovisi ponajprije o spremnosti srbijanskih vlasti na suradnju s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Američki diplomat tada je izjavio kako mu je i srbijanski predsjednik Boris Tadić osobno kazao kako želi da se ta suradnja privede kraju. 

Karadžić je tijekom noći saslušan pred istražnim sucem beogradskog Okružnog suda Milanom Dilparićem, izjavivši da je uhićen još u petak, oko 21.30 sati u autobusu koji je vozio na liniji Novi Beograd - Batajnica. Akciju su izvele srpske tajne službe, a prema riječima Karadžićevog odvjetnika Svetozara Vujačića, pri uhićenju na glavu mu je stavljen "nekakav šešir", pa nije uspio vidjeti tko ga je uhitio.

Iako Karadžić nije poricao svoj identitet, provedeno je i DNK vještačenje, a tijekom saslušanja branio se šutnjom. Sve detalje oko njegovog uhićenja koji su procurili u javnost prenio je Karadžićev odvjetnik, koji je dodao da uhićenik odbija hranu, ali da je pribran i svjestan svega što se događa. 

Obzirom na liniju autobusa, može se pretpostaviti da je Karadžić opet bio obaviješten da mu se sprema uhićenje i da su ga dijelovi obavještajne, vojne i policijske strukture koji ga podržavaju pokušali odvesti iz zemlje avionom s vojnog aerodroma na Batajnici. 

22.07.2008. 01:52:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh