« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TZZ

Kaptol: Izložba uskršnjih pisanica od 3. travnja do 2. svibnja

Svako jaje napravljeno je od pleksiglasa, visoko 2,05 metara, široko 1,5 metar i zajedno s postoljem teško 120 kilograma

Uskršnja pisanica
Uskršnja pisanica (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Uskrs

,

Kaptol

,

pisanice

,

jaja

,

uskršnje pisanice

U povodu najvećeg katoličkog blagdana, Uskrsa, Turistička zajednica grada Zagreba priopćila je danas kako će posjetiteljima i građanima Zagreba i ove godine pokloniti prigodnu izložbu uskršnjih pisanica, koja će se moći razgledati od 3. travnja do 2. svibnja na Kaptolu ispred Katedrale, prenosi Hina.

Pisanice dolaze iz Kloštra Podravskog (Udruga kloštranska paleta), Đurđevca, Molva, Hlebina (Udruga hlebinskih slikara i kipara) te Podravkine udruge naivnih umjetnika. Svako jaje napravljeno je od pleksiglasa, visoko 2,05 metara, široko 1,5 metar i zajedno s postoljem teško 120 kilograma.

Pisanice su, kako se podsjeća u priopćenju, svojim jedinstvenim izgledom osvojile i ukrasile mnoge europske i svjetske metropole, promovirajući hrvatsko naivno slikarstvo i nasljeđe. Tako je, između ostalog, u Vatikanu prošle godine uručena velika hrvatska pisanica Papi Benediktu XVI., a do sada su prigodne izložbe održane među ostalim i u Španjolskoj, Austriji i New Yorku. Uz izložbe uskršnjih pisanica, bit će tradicionalno organizirana i uskršnja folklorna večer, koja će se održati u ponedjeljak, 25. travnja, u kazalištu Komedija, s početkom u 19 sati.

31.03.2011. 12:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh