« Zagreb
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
KVOTE

Osigurano 12.410 mjesta za brucoše, školarine ostaju iste

Školarine ostaju na razini prošlogodišnjih,

Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Zagrebu (Arhiva)
Više o

Sveučilište u Zagrebu

,

upisi na fakultet

,

upisi 2011.

,

studentske školarine

Na 33 sveučilišne sastavnice osigurano 12.410 slobodnih mjesta za upis studenata u prvu godinu, što je 167 mjesta manje nego ove godine, priopćio je Senat Sveučilišta u Zagrebu, piše Hina.

Od ukupnoga broja slobodnih mjesta 10.646 predviđeno je za redovite, a 1355 mjesta za izvanredne studente. U okviru iskazanih kvota osigurano je i 409 mjesta za strane studente, a kvote su nešto smanjene u odnosu na prošlu godinu, najviše pak u društveno-humanističkom području - za 153 mjesta. U ovoj akademskoj godini bilo je osigurano 12577 mjesta za brucoše.

Po rektorovim riječima, i iduće akademske godine zagrebačko Sveučilište će, u skladu s odlukom Senata iz 2007. godine, upise provoditi prema linearnom modelu.

Tako će, objasnio je, od 10.646 mjesta za redovite studente, njih 3913 studirati bez plaćanja školarine, 3321 student plaćat će participaciju u troškovima studiranja prema linearnom modelu, dok će maksimalni iznos participacija plaćati 3412 studenta. Dodao je da je Senat odlučio da se u akademskoj 2011./2012. školarine neće povećati, odnosno da će one ostati na razini prošlogodišnjih.

Fakulteti ne mogu bez školarina

Na novinarsko pitanje o odluci mjerodavnoga ministarstva (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa - MZOŠ) da se novim zakonima ukinu školarine, odnosno prijedlogu da se školarine potpuno ukinu na samo za upis u prvu godinu studija već za sve studente koji redovito ispunjavaju svoje obaveze, rektor je odgovorio da sveučilište, kao i u akademskoj godini 2010./2011., neće studentima naplatiti participacije, ako MZOŠ donese takvu odluku i za njezinu provedbu osigura novac.

Zagrebačko Sveučilište iz proračuna dobiva oko 100 milijuna kuna, što mu je dostatno za pokrivanje 30 posto troškova dok se ostatak novca osigurava iz školarina.

To pak znači, istaknuo je, da su školarine bitan dio poslovanja sastavnica, posebice nekih, što Bjeliš ne podržava, ali i upozorava da se, ako se potpuno ukinu školarine, za poslovanje svih hrvatskih sveučilišta za jednu fiskalnu godinu mora osigurati oko pola milijarde kuna.

Natječaj za upis studenata bit će u travnju objavljen na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu i u javnim glasilima.

30.03.2011. 14:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh