« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NIJE PRUŽAO OTPOR

Kapetan Dragan proveo noć u australskom pritvoru

Australska policija nije objavila gdje je Vasiljković uhićen, ali se pretpostavlja da je to bilo u blizini Coffs Harboura

(Mate Bašić/Cropix)
Više o

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

Osumnjičenik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat i kao Kapetan Dragan, proveo je noć u policijskom pritvoru u policijskoj stanici u australskom Coffs Harbouru, nakon što je u srijedu uhićen, javljaju australski mediji

U tijeku su pripreme za prebacivanje Vasiljkovića u zatvor Silverwater gdje bi trebao čekati izručenje Hrvatskoj, piše u četvrtak australski list Australian.

Vasiljković je uhićen u srijedu u Novom Južnom Walesu u 5 poslijepodne po lokalnom vremenu. U bijegu je bio od 30. ožujka kada je australski Vrhovni sud usvojio žalbu koju je ravnatelj javnog tužiteljstva Commonwealtha u ime Hrvatske podnio protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od rujna prošle godine. Time je Vrhovni sud odobrio Vasiljkovićevo izručenje.

Australska policija nije objavila gdje je Vasiljković uhićen, ali njegov blizak prijatelj kazao je za Australian da je uhićen u blizini Coffs Harboura.

George Bubalo, član skupine "Srbi za pravdu", kazao je kako je srpska zajednica u Australiji zabrinuta za Vasiljkovićevu sigurnost, bude li izručen Zagrebu. "Ako Dragana pošaljete u Hrvatsku, onda ga šaljete u ruke neprijatelja. Tko će moći doći do njega u Zagrebu", rekao je.

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa u srijedu je pozdravilo uspjeh australskih vlasti u pronalaženju i uhićenju Vasiljkovića te izrazilo čvrstu vjeru da će ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor donijeti odluku kojom će dopustiti njegovo izručenje kako bi mu se u Hrvatskoj sudilo za najteža kaznena djela ratnog zločina.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Dragan Vasiljković rođen je u Beogradu, a ima australsko i srpsko državljanstvo. U Australiji je koristio ime Daniel Snedden.(hina/metro-portal)

13.05.2010. 12:00:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh