« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ASHDOWN:

Cameron i Clegg više će se angažirati na području Balkana

U novoj britanskoj vladi će biti dosta proeuropski raspoloženih ministara ali i euroskeptika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

David Cameron

,

Balkan

,

Britanska vlada

,

Efrat Orbach

Nova britanska vlada koju čine Konzervativna i Liberalno-demokratska stranka snažno će se angažirati na području Balkana i vjerojatno inzistirati na imenovanju posebnog predstavnika međunarodne zajednice za tu regiju, najavio je bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown.

Ashdown, koji je član Liberalno-demokratske stranke, potvrdio je u intervjuu koji je u četvrtak objavio sarajevski "Dnevni avaz" da je i osobno "kumovao" novoj vladajućoj koaliciji.

"'Skovao' sam ovu koaliciju i jako mi je drago zbog toga", kazao je Ashdown, odbacivši pritom mogućnost da i sam bude članom nove britanske vlade jer drži da je to posao za mlađe od njega.

"Za BiH je izvrsna vijest da će novi ministar vanjskih poslova biti William Hague", istaknuo je Ashdown objašnjavajući da on i Hague, iako su iz različitih političkih stranaka, imaju potpuno isti odnos prema BiH.

"Hague ima potpuno jasnu sliku što se u BiH mora napraviti... Tko god BiH vidi kao potpuno integriranu državu u sadašnjim granicama koja napreduje prema Europi, u Hagueu ima istinskog prijatelja", kazao je Ashdown.

Ocijenio je kako će u novoj britanskoj vladi biti dosta proeuropski raspoloženih ministara ali i euroskeptika.

"Doista ne znam kako će se to odraziti na Europu, ali znam da ministar Hague drži kako se mora imenovati netko tko će pratiti ukupnu situaciju na Balkanu, a ne u nekoj od tamošnjih država", ocijenio je Ashdown objašnjavajući da se stoga i ne razmatra moguće imenovanje posebnog predstavnika samo za BiH.

Na pitanje bi li prihvatio biti posebnim izaslanikom za Balkan, Ashdown je odgovorio kako mu to još nitko nije ponudio te da će razmisliti, ako se to ipak dogodi.(hina/metro-portal)

13.05.2010. 10:55:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh