« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
(ne)pravda

Kapetan Dragan oslobođen

Iz zatvora je pušten iako se Hrvatska ima pravo žaliti na najnoviju odluku o njegovom neizručivanju

(Mate Bašić/Cropix)
Više o

Ivan Šimonović

,

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

,

australski savezni sud

,

Daniel Snedden

Kapetan Dragan, pravim imenom Dragan Vasiljković, pušten je danas iz zatvora u Sydneyu, nakon što je u pritvoru proveo više od tri i pol godine.

Pred zatvorom su ga dočekali poklonici iz organizacije Srbi za pravdu koji su u svom današnjem priopćenju naveli kako Australija mora revidirati svoje ekstradicijske zakone.

Tako bi se osiguralo da australski državljani ne mogu provesti godine u zatvoru samo zato što ih neka strana zemlja, koja može biti vođena otvorenom nacionalnom diskriminacijom, želi ispitati o nekom slučaju.

Vasiljković je po izlasku iz pritvora rekao da je zgrožen načinom kako se prema njemu postupalo ali je i pohvalio australski pravosudni sustav koji ga je ipak oslobodio.

Australski Savezni sud u srijedu je uvažio žalbu kapetana Dragana na odluku o izručenju Hrvatskoj jer su zaključili da postoji velika vjerojatnost da bi mu se u Hrvatskoj sudilo na temelju predrasuda samo zato što je po nacionalnosti Srbin.

Prije dva dana ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je kako će Hrvatska u roku od 15 dana uložiti žalbu australskom Vrhovnom sudu.

Ipak, iz zatvora je pušten iako se Hrvatska ima pravo žaliti na najnoviju odluku o njegovom neizručivanju.

Do danas je trebala biti uložena i žalba sudu u Novom Južnom Walesu u kojoj će Hrvatska predočiti svoje dokaze da bi Vasiljković mogao pobjeći. Šimonović je dodao kako bi Australija morala sama pokrenuti postupak protiv Kapetana Dragana jer ratni zločini ne zastarijevaju.

- Ja sam nevin čovjek koji je posljednje četiri godine provodio u zatvoru i na suđenjima zajedno s najgorim kriminalcima. S takvim sam ljudima provodio vrijeme, a protiv mene nije bilo nikakvih dokaza - rekao je Vasiljković dodajući da zahvaljuje Bogu što još uvijek ima poštenih sudaca.

Kapetan Dragan najavio je da će ostatak svog života posvetiti borbi protiv nepravde jer ne želi da ijedan Australac prođe ono što je on prošao.

Taj zapovjednik srpskih paravojnih jedinica za vrijeme Domovinskog rata, u Sydneyu je kao australski državljanin Daniel Snedden uhićen 20. siječnja 2006. godine i to na temelju međunarodne tjeralice koju je za njime raspisala Hrvatska.

Tereti ga se da je 1991. i 1993. zlostavljao i ubijao zarobljenike, pripadnike HV-a i Hrvatske policije.

Kapetan Dragan priznao je da je bio zapovjednik srpskih paravojnih snaga, ali je negirao navode da je zapovjedio ubijanje civila tijekom rata u Hrvatskoj.

04.09.2009. 12:40:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh