« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ljudski faktor

Temperatura na Arktiku najviša u posljednjih 2000 godina

Utjecaji emisija stakleničkih plinova mogu se već vidjeti i golim okom

(Getty Images)
Više o

globalno zatopljenje

,

Ban Ki-moon

,

Arktik

,

emisija stakleničkih plinova

,

Science

,

Darell Kaufman

,

Nicholas McKay

Promjene u Zemljinoj orbiti stoljećima su Zemlju hladile, no temperature drastično rastu posljednjih sto godina zbog emisija stakleničkih plinova, dokazali su znanstvenici časopisa Science.

Dokazi da je Arktik vrlo osjetljiv na utjecaje globalnog zatopljenja nalaze se u ledu, godovima drveća i sedimentima u jezerima.

Punih 1900 godina to područje se hladilo, da bi se posljednjih sto godina billježio konstantan rast temperature.

Posljednje desetljeće, od 1998. do 2008. godine, ističe se pak kao najtoplije u čitavoj seriji desetljeća, izjavio je Darrell Kaufman sa Sveučilišta u Sjevernoj Arizoni u američkom Flagstaffu.

Mnogo rasprave o klimatskim promjenama usredotočilo se na tzv. Srednjovjekovnu klimatsku anomaliju. Naime, prije otprilike 1000 godina Vikinzi su naselili Grenland i vrlo vjerojatno uzgajali grožđe na području Newfoundlanda.

Nove analize pokazuju da su prije 1000 godina temperature tamo bile više, ali sigurno nije bilo toplo kao sada.

20. stoljeće je prvo stoljeće u kojem količina energije koju dobivamo od Sunca više nije najvažniji faktor koji utječe na temperaturu na Arktiku, kaže još jedan od autora studije, Nicholas McKay sa Sveučilišta u Arizoni.

Nedavno zatopljenje Arktika najjasnije se manifestira u drastičnom smanjenju količine leda ljeti.

U trenutku kad je studija časopisa Science objavljena, glavni tajnik UN-a je na Svjetskoj konferenciji o klimi u Ženevi govorio da se mnoge klimatske promjene koje su se predviđale za budućnost događaju već sada.

Ovoga tjedna Ban Ki-moon je posjetio Arktik kako bi iz prve ruke vidio kako se taj kraj mijenja.

- Znanstvenici su godinama bili optuživani da samo plaše javnost. No, pravi zastrašivači su oni koji govore da si ne možemo priuštiti velike promjene - izjavio je  Ban Ki-moon pozivajući svjetske vođe da se obavežu na rješavanje tog problema.

04.09.2009. 13:19:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh