« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
ODVJETNIK VASILJKOVIĆA

Kapetan Dragan bi mogao "kampirati u šumi"

Na saslušanju na sudu Vasiljkovićev je odvjetnik Clive Evatt kazao kako se nada da će se njegov klijent predati u roku od dva mjeseca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mate Bašić/Cropix)
Više o

Australija

,

Hrvatska

,

izručenje

,

Dragan Vasiljković

Osumnjičeni za ratni zločin Dragan Vasiljković ne izbjegava moguće izručenje iz Australije u Hrvatsku, već bi se i dalje mogao nalaziti u Australiji, kazao je njegov odvjetnik, a prenosi australski list Australian.Odvjetnik Evatt je kazao kako ne zna gdje je Vasiljković dodajući da "on možda kampira negdje u šumi".

Sudac Hodgson dao je Vasiljkoviću rok od dva mjeseca da se pojavi pred sudom.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993., te za ratni zločin protiv civila.

Iduće godine australski je sud pozitivno odlučio o hrvatskom zahtjevu, ali se Vasiljković žalio, a Savezni sud za Južni Novi Wales lani je poništio odluku o izručenju te je u rujnu pušten iz ekstradicijskog pritvora.

No, Hrvatska se tada žalila putem australskog Državnog odvjetništva koje u Australiji zastupa hrvatsku stranu i koje je, po ocjeni ministra pravosuđa Ivana Šimonovića "dobro odradilo svoj posao", nakon što ga je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, kako je rekao, opskrbilo svim potrebnim argumentima za izručenje.

Australski Vrhovni sud prihvatio je 30. ožujka žalbu i poništio presudu Saveznog. Nakon odluke australskog Vrhovnog suda Vasiljković je nestao i za njim se traga. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 15:12:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh