« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STANLEY MCCHRYSTAL:

Kandahar je sljedeća meta NATO-a

Dva tjedna nakon početka najveće savezničke akcije u Afganistanu glavni zapovjednik otkrio je planove za budućnost

General Stanley McChrystal
General Stanley McChrystal (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Helmand

,

protutalibanska ofenziva

,

Stanley McChrystal

,

operacija Muštarak

Zapovjednik američkih i snaga NATO-a u Afganistanu, general Stanley McChrystal, u ponedjeljak je novinarima otkrio kako će idući cilj savezničkih snaga, nakon što je prije dva tjedna  biti Kandahar.

"Ići ćemo tamo gdje je ugrožen velik broj ljudi, a Kandahar je vrlo važna točka, ne samo za jug Afganistana nego i za cijelu zemlju", rekao je McChrystal za Times.

Američki zapovjednik dodao je i kako trenutna protutalibanska ofenziva, operacija Muštarak u provinciji Helmand, predstavlja "model za buduće savezničke akcije".

U Helmandu, preciznije oko gradova Mardžah i Nad Ali, trenutno je razmješteno oko 15 tisuća savezničkih vojnika uključenih u operaciju Muštarak koja, prema vojnim izvješćima, teče vrlo uspješno.

S druge strane nalaze se podaci o stradanjima civila kojih je u samo jednom nedjeljnom zračnom napadu stradalo 33, među kojima i žene i djeca. Službeni vojni podaci govore o "samo 16 poginulih civila" tijekom operacije no udruge za ljudska prava tvrde kako je taj podatak pretjerano umanjen.

Od početka savezničke operacije iz svojih kuća u Helmandu izbjegle su tisuće Afganistanaca među kojima se, razumljivo, javlja sve izraženija klima krajnjeg nepovjerenja prema savezničkim trupama. Tomu svjedoče i izjave plemenskih vođa iz Helmanda koji su, kako kažu prvenstveno zbog nebrige prema civilima i rastući broj nevinih žrtava, izrazili želju za prekidom ofenzive i odlaskom "američkih okupatora".

22.02.2010. 12:59:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh