« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POLJSKI PATRIOT

Američke rakete u Poljskoj od početka travnja

Rakete Patriot i tim od 100 američkih vojnika od početka travnja trebali bi biti smješteni u gradu Moragu na sjeveru Poljske

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Poljska

,

Rusija

,

rakete Patriot

Nakon višemjesečnog premišljanja Poljska je odlučila da će SAD-u ipak dopustiti postavljanje raketa Patriot na svome teritoriju.

"Ministar obrane očekuje da će prva faza postavljanja raketa Patriot i smještanja posade od 100 vojnika u gradu Moragu započeti početkom travnja", objavila je agencija PAP.

Time se Poljska priključila Bugarskoj i Rumunjskoj koje su ranije potvrdile kako će prihvatiti američki sustav proturaketne obrane na svoj teritorij.

To je posljedica preinaka američkog plana iz 2008. prema kojem su u Poljskoj i Češkoj trebali biti postavljeni radarski sustavi i raketne stanice čemu se Rusija žestoko protivila jer je bilo sasvim očito kako se radilo o pokušaju njenog okruživanja.

U pokušaju obrane od tog plana Rusi su najavili kako će, u slučaju da se navedeni sustavi zaista postave, povećati svoje pomorske baze na Baltiku te postaviti taktičke projektile Iskander oko Crnog mora što je očito bilo dovoljno da SAD bolje promisli o svojoj ideji.

Raketni sustav Patriot koji SAD planira postaviti sada navodno je, kao i raniji plan, namijenjen zaštiti Europe od eventualnih napada s Bliskog istoka što je opravdanje koje većina analitičara i stručnjaka smatra vrlo neuvjerljivim.

22.02.2010. 12:12:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh