« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
OD DANAS

Kampanja "Sve je u zakonu!" protiv trgovine ljudima

Mreža PETRA do 2. prosinca provodi kampanju "Sve je u zakonu!" kojom poziva na bolju primjenu zakona o suzbijanju trgovine ljudima

Kampanja
Kampanja "Sve je u zakonu!" protiv trgovine ljudima (Shutterstock)
Više o

prostitucija

,

trgovina ljudima

,

Matija Kačan

,

Vlado Kostadinović

Od danas, Europskog dana suzbijanja trgovine ljudima, do 2. prosinca, Međunarodnog dana ukidanja ropstva, mreža PETRA provodit će kampanju "Sve je u zakonu!", uz poziv državi da primjenjuje dobre zakone koje ima te da donese zakone za koje misle da bi bili važni u suzbijanju trgovine ljudima, najavila je koordinatorica mreže PETRA Đurđica Kolarec.

"Zauzimamo se da se na razini države donese stajalište da je prostitucija nasilje nad ženama, da se žene u prostituciji ne kažnjavaju, nego korisnici prostitucije", rekla je Kolarec na konferenciji za novinare.

Navevši da Švedska, Island i Norveška već imaju takvo zakonodavstvo, kazala je da su nordijske zemlje pošle od stajališta da je prostitucija nasilje nad ženama i zakonom poručuju kako nije u redu kupovati žensko tijelo kao robu. Izvijestila je i kako europski ženski lobi lobira da države članice EU-a slijede primjer nordijskih zemalja. Istraživanja pokazuju da se u tim trima zemljama prostitucija smanjila, pa Švedska ima samo 500 registriranih žena u prostituciji i malo žrtava trgovine ljudima, rekla je Kolarec.

U državama u kojima je prostitucija dopuštena, istaknula je, povećava se broj žrtava trgovine ljudima jer je to plodno tlo za trgovce i za one koji trguju ženama. "Mi smo protiv toga i već godinama se zauzimamo da se ne kažnjavaju žene u prostituciji, već korisnici prostitucije", rekla je.

Navela je da je 18 država članica EU-a potvrdilo Konvenciju o suzbijanju trgovine osobama i iskorištavanju prostitucije drugih. Konvencija poziva na dekriminaliziranje osoba koje se prostituiraju i na kriminaliziranje svih vrsta dobavljača i trgovaca.

Kolarec je rekla da će kampanjom "Sve je u zakonu!" nastojati upozoravati javnost i djelovati na hrvatsko zakonodavstvo, koje je sada u postupku mijenjanja zakona o prekršajima javnog reda i mira kojim se kažnjavaju žene u prostituciji. Također je rekla kako lobiraju da u kazneni zakon uđe kazneno djelo kupovanja seksualnih usluga, odnosno da se to zabrani i zakonom.

Mreža PETRA udružila se sa srodnim ženskim mrežama u BiH i Srbiji koje će kampanju s istim sloganom i ciljem provoditi u svojim državama. PETRA - mreža NVO-a (nevladinih udruga) za prevenciju i eliminaciju trgovine ženama i djecom - promiče ženska ljudska prava. Djeluje u Hrvatskoj i svijetu u suzbijanju trgovine ženama i djecom, s naglaskom na suzbijanje seksualnog iskorištavanja. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 16:09:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh