« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
U TIJEKU

USKOK istražuje pokušaj utjecaja na presudu Branimiru Glavašu

Pet osoba USKOK tereti da su pokušali utjecati na presudu Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin

Branimir Glavaš
Branimir Glavaš (V.M.Tauber/Cropix)
Više o

Branimir Glavaš

,

USKOK

USKOK je pokrenuo istragu zbog slučaja pokušaja utjecaja na presudu Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša za ratni zločin. Navodeći samo dob okrivljenika, USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da pet osoba (49, 42, 48, 44 i 38 godina) tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela te lažno prijavljivanje kaznenog djela.

Prvoosumnjičenog USKOK tereti da je tijekom lipnja i srpnja ove godine u Zagrebu i Osijeku, znajući da je pred Vrhovnim sudom u tijeku postupak odlučivanja povodom žalbe Branimira Glavaša, organizirao i u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičenike kako bi ishodili povoljniju presudu za Glavaša. To su pokušali ostvariti pronalaženjem osoba koje bi mogle za novac utjecati na suce Vrhovnog suda ili im ponuditi novac kako bi donijeli povoljnu presudu. Pritom su prvo i drugookrivljeni kontaktirali s više osoba zanimajući se o stanju predmeta.

Prikupljajući novac koji je trebao biti proslijeđen zasad nepoznatim osobama, prvookrivljeni je 15. srpnja u Zagrebu od jednog poduzetnika dobio 50.000 eura koje je istog dana preuzeo drugookrivljeni kako bi ga proslijedio nepoznatoj osobi. Također po uputama prvookrivljenog te uz posredovanje trećeookrivljene, u jednom zagrebačkom kafiću je 21. srpnja organiziran sastanak na kojem je drugookrivljeni od četvrtookrivljene i petookrivljenog zatražio da u iduća dva dana prikupe 70.000 eura.

Oni su, tvrde u USKOK-u, prikupili svaki po 35.000 eura koje je 23. srpnja po dogovoru preuzeo drugookrivljeni koji je novac dva dana kasnije trebao predati zasad "točno neutvrđenoj osobi" radi utjecaja na donošenje povoljne presude za Glavaša. No, do predaje novca nije došlo jer su četvrtookrivljena i petookrivljeni 24. srpnja obavijestili ostale da prekidaju daljnje postupanje.

Uključeno između 12 i 15 osoba

Kako bi izbjegli kaznenu odgovornost, njih dvoje su istog dana osječko-baranjskoj policiji kazneno prijavili nepoznatog počinitelja zbog navodne prijevare na njihovu štetu. U prijavi su, kažu u USKOK-u, neistinito naveli da su novac predali nepoznatom počinitelju koji ga je zadržao, iako su znali da su 70.000 eura predali drugookrivljeniku s unaprijed zajednički dogovorenim ciljem.

Zbog sumnje da su formirali grupaciju koja je pokušala utjecati na presudu Vrhovnog suda, osječka policija je 1. listopada uhitila pet osoba, a ravnatelj policije Oliver Grbić je dan kasnije izjavio da je u to bilo aktivno ili pasivno uključeno između 12 i 15 osoba. Istog dana na obavijesnom razgovoru u policiji bio je saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić kao i zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić, dok je direktor poduzeća Osijek Koteks Drago Tadić tada priveden te mu je pretresen stan.

Drmić je nakon razgovora u policiji izjavio da je istražiteljima dao dodatne informacije u vezi s kaznenom prijavom koju je sam, nakon pisanja u medijima, podnio protiv nepoznatih počinitelja. (hina/metro-portal)

18.10.2010. 16:19:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh