« Iza ogledala
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kakve veze imaju majanske piramide i babuške?

Otkriće treće, dosad najmanje piramide daje novi uvid u kulturu Maya prije nego se počela miješati s populacijama središnjeg Meksika

Vrlo zanimljivo...
Vrlo zanimljivo... (Arhiva)
Više o

Maye

,

piramide

,

mayanska kultura

Deset metara visoka piramida pronađena je unutar dviju otprije poznatih piramida na arheološkom nalazištu Chichen Itza u meksičkoj državi Yucatan koja pripada pretkolumbovskoj kulturi Maya što govori da su krnje piramide građene poput ruskih drvenih lutkica.

Otkriće treće, najstarije i najmanje piramide otkriva da su piramide Chichen Itza građene u tri faze. 

Kultura indijanaca Maya u središnjoj Americi vrhunac je dosegnula u 6. stoljeću, a propala je u 16. stoljeću dolaskom konkvistadora. 

Nedavno otkrivena najmanja piramida sagrađena je između 550. i 800. godine, navode znanstvenici. 

Srednja piramida otkrivena je 30-ih godina i smatra se da datira negdje između 800. i 1000. godine, dok se za najveću vjeruje da je završena između 1050. i 1300. godine. 

Piramide su građene poput ruske matrjoške ili babuške, ispod veće krije se manja", rekao je znanstvenik Rene Chavez Seguro na konferenciji za novinare.

Različiti su razlozi gradnje piramida jedne iznad druge, a uključuju i propadanje same strukture te dolazak novog vladara na vlast, smatraju stručnjaci.

Ističu da je najmanja piramida otkrivena primjenom neinvazivnih tehnika kao što je rasvjetljavanje unutrašnjosti piramide kako bi se ustanovila unutarnja oštećenja.

Otkriće treće, dosad najmanje piramide daje novi uvid u kulturu Maya prije nego se počela miješati s populacijama središnjeg Meksika. 

Lani su areholozi otkrili da je piramida Kukulkan sagrađena iznad depresije ili podzemne rijeke, a Maye su obožavali tu prirodnu pojavu koja je učestala u tom području.

Piramida  Chichen Itza upisana je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine i svake je godine posjeti više od milijun turista.

28.10.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.10.2021. 14:41
    inke su bili pametna civilizacija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh