« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
EHHH...

Kakve su to toksične veze?

Jest da je danas bilo Valentinovo, no nažalost ne možemo reći da toksičnih veza nema... štoviše, ima ih sve više

Ima ih svakakvih...
Ima ih svakakvih... (Arhiva)
Više o

veze

,

problemi

,

toksične veze

Dok je zdrav odnos baziran na jednakosti i poštovanju, nezdrava i toksična veza se svodi na snagu i kontrolu, kaže terapeutkinja Katerina Arger.

Evo što kažu terapeuti, koja ponašanja odaju da ste u toksičnoj i nezdravoj vezi:

Agresivna komunikacija - ne postoje dva čovjeka koja će se uvijek i oko svega slagati i to je sasvim OK. Ali način na koji partner komunicira tijekom svađe, posebno ako se njegov stav razlikuje od vašeg, može biti signal da odnos nije zdrav. Ako vam se čini da partner tijekom svađe posebno obraća pažnju na to da se postavi iznad vas, to je oličenje lošeg odnosa, navodi dr. Darcy Sterling. Dakle, ako partner mora imati zadnju riječ u svađi i stalno vas nadglasava i kritizira ili izvlači na površinu stare probleme, obratite na to pažnju.

Gubitak autonomije - iako manipulacija može ući u vezu u raznim oblicima, ali je uvijek u osnovi cilj da se utječe na drugu osobu i na njeno ponašanje. U svom ekstremnom obliku ovakvo ponašanje partnera će vas ostaviti s osjećajem da nemate niti privatnosti niti kontrole nad svakodnevnim odlukama.

Imate osjećaj da hodate po jajima - "Ako se nađete u situaciji da nešto želite podijeliti s partnerom, ali se bojite da biste ga time mogli isprovocirati i da će to okrenuti protiv vas, možda ste u toksičnoj vezi", dodaje dr. Sterling. Kada se radi o kvalitetnoj vezi, uvijek ćete se osjećati slobodnim reći partneru što vam je na pameti.

Izvan veze za vas život ne postoji - čak i ako vam je partner najbolji prijatelj i najbliža osoba, i dalje on ne bi trebao biti centralni dio vašeg života, a ako ste primijetili da ste nekako smanjili druženja s drugim prijateljima, to bi moglo značiti nevolju. Ovisnost o partneru se često naziva i toksična monogamija koju karakterizira očekivanje da je partner sve što vam treba.

Stalno dajete, ali nikada ne dobivate podršku - partnerstvo je stvarno dvosmjerna ulica i podrška treba dolaziti od oba partnera. Nitko ne kaže da se druga osoba uvijek mora smatrati prioritetom, ali ako osjećate da često morate nešto žrtvovati radi partnera, to je alarm koji ukazuje na toksičan odnos.

14.02.2022. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.02.2022. 21:33
    Cim pocnu svade
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh