« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
SULTAN

Kakve ovlasti ima Erdogan u izvanrednom stanju

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča

Erdogan sad može što god poželi
Erdogan sad može što god poželi (Arhiva)
Više o

Turska

,

izvanredno stanje

,

Recep Tayyip Erdogan

Izvanredno stanje, koje stupa na snagu nakon objave u turskim službenim novinama, omogućit će predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona, prenosi Reuters.

Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlasti dok traje izvanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade.

Zakon o izvanrednom stanju uveden je još 1983. i nije jasno kako će biti primjenjivan, javlja agencija Beta. Njime je predviđeno da se izvanredno stanje proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, gospodarskih kriza i u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog ozbiljnih nagovještaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratrskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili temeljnih prava i sloboda. 

Po Zakonu o izvanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti promet, okupljanja, kretanje na nekim mjestima ili u neko vrijeme, može se narediti pretres osoba, vozila i zapljena predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom. Također, građanima se može narediti da stalno nose osobne dokumente.

Može se zabraniti tiskanje i distribucija novina, časopisa i drugog materijala, uvesti kontrola svih oblika tiskanih i audio-vizualnih medija, kao i kazališnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem izvanrednog stanja ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsedničkih dekreta.

"Europa nema pravo kritizirati ovu odluku", dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Europska unija, koja sve više kritizira stanje ljudskih prava u Turskoj i koja je pozvala Ankaru da se suzdrži od čistki u državnim ustanovama, izraziti zabrinutost.

21.07.2016. 10:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh