« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
ZNATE LI?

Kakva je veza osobnosti i kvalitete sna

Možda ne možete promijeniti svoju osobnost, ali kvalitetan san je svima potreban pa se potrudite da ga i imate

Jeste li ekstrovert ili introvert?
Jeste li ekstrovert ili introvert? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

osobnost

,

ekstrovertiranost

,

introvertiranost

Osobnost određuje štošta u našim životima, no ovoga puta ne mislimo na odnose s drugim ljudima i slično - vjerovali ili ne, ona određuje i kvalitetu sna.

Prema istraživanju koje je provedeno na 1.000 Amerikanaca introverti će češće patiti od poremećaja sna od ekstroverata. Osobe koje su fokusirane na vanjski svijet opisuju se kao ekstrovertni, dok se oni koji preferiraju unutarnji svijet opisuje kao introverte. Iako se osobe ne može u potpunosti tako okarakterizirati, neke su osobine itekako povezane s tim jesmo li ekstroverti ili introverti, piše Independent.

Nakon što su sudionici pristupili testu odgovorili su na nekoliko pitanja o spavanju i snovima. Znanstvenici su ustanovili da je osobnost povezana i sa spavanjem i sa snovima.

Ekstroverti će češće prespavati cijelu noć u komadu, što će pak rezultirati povećanom razinom energije tijekom dana. Više od 17 posto ekstrovertnih osoba izjavilo je kako su zadovoljni koliko eneregije imaju ujutro. Isto je i sa snovima.

Znanstvenici su utvrdili da introverti češće imaju noćne more i nejasne snove od ekstroverata. Studija je također pokazala razliku između sadržaja snova, pa je tako ustanovljeno da će ekstroverti češće sanjati putovanja, a introverti da im otpadaju zubi ili da nekoga udaraju bez ikakvog efekta. Osim toga, introvertima će se češće dogoditi da zaspu kada žele ostati budni. 

Možda ne možete promijeniti svoju osobnost, ali kvalitetan san je svima potreban pa se potrudite da ga i imate.

16.01.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh