« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 13 dana
ZNAKOVI

Kako znati jeste li kvalitetno spavali?

Delta faza je najdublja razina spavanja i obično se javlja tijekom prve trećine sna, a ako niste ušli u tu fazu vjerojatno se nećete osjećati sjajno nakon buđenja

Kako se budite?
Kako se budite? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

,

delta faza

Kvalitetan san znači da ste određeni dio noći proveli u dubokom snu, preciznije trećoj ili četvrtoj fazi sna koja se naziva delta faza.

Delta faza je najdublja razina spavanja i obično se javlja tijekom prve trećine sna, a ako niste ušli u tu fazu vjerojatno se nećete osjećati sjajno nakon buđenja, pa niti kasnije tijekom dana.

Evo znakova koji će vam otkriti koliko dobro spavate.

Iscrpljeni ste nakon buđenja - zaspite u  22 sata kao odgovorna odrasla osoba i probudite se u 7 sati ujutro. Ali ako se ne osjećate odmorno, fizička iscrpljenost može značiti da ne ulazite u fazu delta sna kada su najsporije aktivnosti. "Tijekom ove faze vaše tijelo se liječi i doživljavate regeneraciju, to je faza fizičkog obnavljanja", kaže dr. Breus. "Kada ste dovoljno u ovoj fazi, budite se svježi i spremni za novi dan", dodaje. Ako se doslovno ne možete "otrgnuti" iz sna, vjerojatno niste ušli u dobru fazu.

Kaotične misli - duboki san je imperativ za obnavljanje vaše mentalne snage. Da biste odmorili mozak od cjelodnevnih aktivnosti morate biti u REM fazi sna. "Ovo je faza mentalnog obnavljanja. Kada ste dovoljno bili u REM fazi sna, mislite brže i kreativnije te možete bolje organizirati svoje misli", dodaje dr. Breus. Ako se osjećate tromo nakon osam sati sna, možda niste bili u ovoj fazi.

Loše pamćenje - budući da REM spavanje obnavlja memoriju i pomaže kod vremena reakcije, ako vam tijelo sporo reagira ili zaboravljate (više nego normalno), možda niste spavali dovoljno duboko.

Spore reakcije - bez duboke faze sna vaše tijelo je u opasnosti. "Ako ne dobijete dovoljno sna, tijelo će se prvo pokušati napuniti, a onda se ne događa REM faza. Bez REM spavanja vaše pamćenje i učenje je smanjeno, a usporavaju se vaše reakcije", objašnjava Julia Walsh, konzultantica za spavanje.

Umor - znate li one dane kad jednostavno ne možete? To je vjerojatno zato što se vaš um nije odmorio tijekom noći. "Mentalna magla i nemogućnost fokusiranja mogu biti znakovi da ne spavate duboko. Drugi znak je da se osjećate razdražljivo i da imate 'kratki fitilj' jer niste dobro spavali", kaže Erin Stokes. Pokušajte telefon ostaviti u drugoj sobi.

10.04.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh