« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
EHH ...

Kako znati da se niste naspavali

Naravno, ukoliko ste svjesni da ste spavali jedva tri-četiri sata noćas, jako dobro znate da se niste naspavali, no ovi će vam znakovi to reći i kad ste sigurni da je bilo dovoljno

Zijevanje ne mora biti znak pospanosti
Zijevanje ne mora biti znak pospanosti (Arhiva)
Više o

spavanje

,

neispavanost

,

znakovi neispavanosti

Neispavanost umnogome utječe na naše raspoloženje i učinkovitost, ne samo na poslu već i u privatnom životu, što može objasniti neke oblike ponašanja kojima se i sami čudimo i ne shvaćamo kako se pojavljuju.

Tako je jedan od jasnih znakova neispavanosti - razdražljivost, jer su emocionalno zdravlje i količina sna neraskidivo povezani. Nedostatak sna čini vas podložnijima iritiranosti i razdražljivosti, a ujedno ćete teže podnositi stres.

Nedostatak koncentracije vodi do smanjene produktivnosti, a svemu tome uzrok leži u činjenici da manjak sna ima negativan utjecaj na logičko razmišljanje, pa čak i naš rječnik i sposobnost oblikovanja rečenica.

Još jedan od lako primjetnih znakova je - debljanje. Naime, manje od 6 sati sna snižava razinu leptina, hormona sitosti, a ujedno podiže razinu grelina, hormona gladi. Naravno, rezultat je puno nezdrave hrane i višak kilograma. 

Neispavanost utječe i na izgled - ako izgledate kao da ste "grobaru z lopate pobegli", kako bi lijepo rekli Zagorci, s podočnjacima i crvenim očima, okolina će vrlo brzo shvatiti da sinoć niste bili na vrijeme u krevetu.

Mozak loše radi kad ste neispavani, a jedna od vrlo loših posljedica je - nemogućnost rasuđivanja. Mozak kojem nedostaje sna ne obrađuje emocije učinkovito kao inače, stoga možete očekivati loše i štetne odluke, a to vam sigurno ne treba u životu.

Za kraj, problem koji je svima sigurno na vrhu liste neželjenih - opadanje libida. Ženama umor ubija bilo kakvu želju za seksom, stoga, ako ni zbog čega drugoga, zbog toga otiđite u krevet na vrijeme!

04.03.2016. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh