« Život
objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana
STOGODIŠNJACI

Kako žive stogodišnjaci na Sardiniji

Na Sardiniji se meso koristi štedljivo, a većina hrane dolazi iz lokalnog uzgoja i općenito je bez pesticida, hormona, bojila ili šećera

Lako tako ;)
Lako tako ;) (Arhiva)
Više o

Sardinija

,

život

,

plave zone

Sardinija spada u jednu od pet plavih zona, lokacija s najvećom koncentracijom stogodišnjaka. Prehrana igra važnu ulogu u njihovoj dugovječnosti. Evo kako jesti kao Sardinijanac i povećati izglede za dug i zdrav život.

Koristite sastojke inspirirane Sardinijom

Na Sardiniji se meso koristi štedljivo, a većina hrane dolazi iz lokalnog uzgoja i općenito je bez pesticida, hormona, bojila ili šećera.

Na tipičnom jelovniku u Sardiniji naći ćete povrće, zelje, salate i minestrone juhe, proizvode od kozjeg i ovčjeg mlijeka, sardinijsko crno vino iz planinskih regija, čaj od čička i njihov prepoznatljiv somun. Somun je napravljen od cjelovitog zrna pšenice s visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem glutena, koji je glavni sastojak talijanske tjestenine.

Uzgojite vlastitu hranu

Stanovnici Sardinije vole tražiti divlje šparoge, divlje povrće, bobičasto voće i gljive. Ako nemate vrt, pokušajte unajmiti malu parcelu zemlje za uzgoj zelene salate, rajčice, bosiljka, peršina i tikve. Ovu hranu možete uzgajati i u posudama na balkonu.

Ne postoji ništa bolje od živih okusa hrane koja se jede nedugo nakon što je ubrana.

Manje jedite vani

Stanovnici Sardinije vole kuhati. Odvojite vrijeme za uživanje u zvukovima sjeckanja luka, mljevenja češnjaka i drobljenja svježih rajčica za ukusan nedjeljni umak.

Ako radite puno radno vrijeme, vikende rezervirajte za kuhanje ili pripremu obroka koji će trajati dva do tri dana u tjednu.

Umjesto da na kuhanje gledate kao na zadatak, opustite se i prihvatite proces. Pozovite svoju obitelj da vam pomogne u čišćenju i pripremi, ili pozovite prijatelja da vam pravi društvo uz čašu sardinijskog vina.

Više se krećite

Stanovnici Sardinije ostaju aktivni cijeli dan. Čuvaju ovce, muzu koze, rade u vrtu, kuhaju i čiste. Iako najvjerojatnije nećete čuvati ovce ili tražiti gljive, ipak možete pronaći načine da ostanete aktivni tijekom dana.

Ako cijeli dan sjedite pred računalom, namjestite alarm na telefonu ili pametnom satu te ustanite i protegnite se svakih 45 minuta. Možete i prošetati u vrijeme ručka. Čim uključite više kretanja u svoju rutinu, bit ćete, ako ništa drugo, bolje raspoloženi.

09.02.2024. 13:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.02.2024. 16:55
    docekati 100 svaka cast
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh