« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina
LJEKOVITA PEDAGOGIJA

Kako zaštititi duhovni razvoj djeteta

Smislene životne aktivnosti potiču smislenu igru koja razvija najsjajniju ljudsku osobinu - volju za djelovanjem

Božićna svetkovina u vrtiću
Božićna svetkovina u vrtiću (Mala vila)
Više o

mala vila

,

vrtić

,

upis u vrtić

,

igraonica

,

waldorfska pedagogija

,

Ljekovita pedagogija

,

alternativni vrtić

,

vrtić mala vila

Kakvo je danas djetinjstvo i zašto ga treba zaštititi? Danas je djetinjstvo medija, djetinjstvo jedinaca, djetinjstvo opasnosti, djetinjstvo koje odrasli remete svojim problemima, djetinjstvo s 15.000 sati kognitivnog učenja, djetinjstvo bez pauze i tišine.....

Upravo se u našem vremenu najviše raspravlja i piše o djetetu, a imamo djecu zahtjevne osobnosti (osjetljivu, prkosnu, agresivnu, nepažljivu, povučenu), baš onakvu kakvu smo zaslužili. Slom mašte u ovom vremenu ponizio je djetinjstvo.

Djeca danas odrastaju brže nego prije. Postaju male žene, mali muškarci, tako da i pedagoška literatura poznaje pojam KGOY (Kids Grow Older Younger), djeca koja već odmalena postaju velika. Šestogodišnjak organizira svoj život mobitelom, a opterećenost tjelesnim izgledom, robnim markama, uspjehom, javlja se sve ranije.

U našem, uvijek budnom društvu, mnogo djece spava premalo. Kulturni imperativ današnjice je: „Zgrabi priliku!" To rade roditelji, a onda to osjećaju djeca. Moguće je nešto obavljati brzo, a ostati u sporom raspoloženju jer to su dva načina postojanja. Onaj agresivni, površni i sebični i onaj pažljivi, misaoni, intuitivni. Život većine nas odvija se u „brzini, buci i bijesu".

Zato djeca nemaju priliku zaljubiti se u život u vrijeme prvog djetinjstva, zaljubiti se u učenje u vrijeme školske dobi.

Alternativa ovakvoj sumornoj stvarnosti ipak postoji, a radi se o programu Ljekovita pedagogija koji provodi udruga Mala vila u svom vrtiću-igraonici u Zagrebu. Na temeljima waldorfske pedagogije nastala je Ljekovita pedagogija. Bogatstvo života njezin je plan i program, s brojnim životnim aktivnostima kao sadržajem. Jer ako ste ikada u životu pleli čarape ili radili u vrtu onda možete napraviti i svemirsku raketu.

Smislene životne aktivnosti potiču smislenu igru, koja nikada nije puka igrarija ili samo ugodna zabava, nego ozbiljna igra koja razvija najsjajniju ljudsku osobinu - volju za djelovanjem - i koja priprema teren za učenje i rad u odrasloj dobi. Takva igra koja ima "snagu srca" daje radost koja se proteže kroz sva životna razdoblja.

Više o Ljekovitoj pedagogiji možete saznati na internetskim stranicama igraonice-vrtića Mala vila. Razmišljate li o upisu u alternativni vrtić, ovdje ćete pronaći zanimljive i korisne informacije.

 

Piše: prof. Renata Sturmer Santrić
21.05.2012. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh