« Život
objavljeno prije 20 dana i 5 sati
SAVJETI

Kako zaštititi dom od rizika

Preduhitrite neočekivane situacije i u potpunosti uživajte u godišnjem odmoru bez bojazni od provala, krađa ili drugih neugodnih iznenađenja

Zaštitite se!
Zaštitite se! (Arhiva)
Više o

sigurnost

,

obrnuta kuća

,

dom

Ljetni mjeseci mnogima od nas asocijacija su na godišnje odmore koji obično uključuju boravak izvan mjesta stanovanja i opuštanje na nekom mirnom mjestu daleko od rutine, svakodnevice i ubrzanog životnog ritma pružajući nam priliku za revitalizaciju i punjenje baterija za nove izazove koji nas čekaju. Usred uzbuđenja oko planiranja i organiziranja aktivnosti, nerijetko nam se dogodi da zanemarimo jednu važnu stvar - sigurnost vlastitog stambenog prostora i zaštitu doma od brojnih rizika koji pojačano prijete tijekom naše odsutnosti.

Stoga je važno, prije odlaska na odmor, poduzeti određene korake kako bismo zaštitili ali i osigurali vlastiti dom od potencijalnih neugodnosti poput, primjerice, provala i krađa. Samo u prošloj godini evidentirano je 7.245 provalnih krađa prema statističkim podacima MUP-a što predstavlja povećanje za 1,2 posto u odnosu na 2022. godinu. Osim toga, u ljetnom periodu provalnici često iskorištavaju činjenicu da su mnogi domovi prazni zbog masovnijeg odlaska građana na ljetni godišnji odmor, što dodatno povećava rizik od ove vrste kriminalnih aktivnosti. Niti jedan životni i stambeni prostor nije imun na ovu prijetnju, a svaka provala, pored neizbježne materijalne štete, donosi i psihološko opterećenje žrtvama te gubitak općeg osjećaja sigurnosti.

Rizik od ovakvih neugodnih scenarija i događaja može se prevenirati ali i smanjiti poduzimanjem odgovarajućih mjera sigurnosti - od instalacije alarmnih sustava i sigurnosnih kamera do dogovora s prijateljima ili susjedima da povremeno provjere naš dom preko najefikasnije i najučinkovitije zaštite - ugovaranja odgovarajuće police osiguranja imovine. Prilikom sklapanja osiguranja imovine, mnogi građani obično ugovaraju samo osiguranje građevinskog dijela objekta, dok osiguranje stvari u kućanstvu ostaje zanemareno. Međutim, ove dvije vrste osiguranja imovine su različite jer pokrivaju različite vrste rizika i najbolje ih je kombinirati za potpunu zaštitu.

Kada se odlučimo za osiguranje imovine, ključno je pažljivo pročitati uvjete osiguranja i razumjeti koje su sve vrste rizika pokrivene kako bismo mogli donijeti informiranu odluku. Stručnjaci društava za osiguranje pomoći će u odabiru najbolje opcije prema mogućnostima ali i specifičnim potrebama klijenta. Imovinska osiguranja nude različite mogućnosti ugovaranja osiguranja i mogu uključivati pokriće za štete uzrokovane provalnom krađom, požarom, poplavama ali i sve učestalijim prirodnim nepogodama i katastrofama uzrokovanih klimatskim promjenama, a posebno se ističe i važnost osiguranja od potresa koje se ugovara kao zaseban rizik. Pored toga, važno je razmotriti i dodatno osiguranje vrijednih predmeta poput nakita, umjetnina, elektroničkih uređaja ali i drugih dragocjenosti. Ako već imate ugovorenu policu osiguranja imovine preporuka je da se podsjetite i provjerite što je sve policom zaštićeno kako biste imali bolji uvid u pokrića.  

Pravilno osiguranje imovine omogućuje dodatni mir i sigurnost, čineći odmor zaista opuštajućim i bezbrižnim iskustvom za sve članove obitelji. Osim što pruža sigurnu zaštitu od potencijalnih gubitaka uzrokovanih provalama, požarima ili prirodnim nepogodama, osiguranje imovine omogućuje nam da se opustimo i uživamo u odmoru bez brige o financijskim posljedicama uzrokovanih nepredvidivim i neželjenim događajima. 

11.07.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh